MATICA SINDIKATA ODGOVORILA VLADI

'Ne idemo na arbitražu bez referenduma među članstvom'

20.07.2012 u 18:51

Bionic
Reading

Četiri sindikata javnih službi učlanjena u Maticu hrvatskih sindikata neće pristupiti rješavanju spora putem arbitraže dok se njihovo članstvo ne očituje na referendumu o dostavljenom prijedlogu izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama

Navodi se to između ostalog u odgovoru koji su ti sindikati danas uputili Vladi vezano uz prijedlog za arbitražno rješavanje spora nastalog povodom prijedloga izmjena i dopuna TKU za službenike i namještenike u javnim službama.

Napominju kako se sukladno članku 9. TKU i članku 274. Zakona o radu ugovorne strane mogu dogovoriti da spor iznesu pred arbitražu, a arbitraža je moguća samo temeljem sporazuma stranaka.

'S obzirom da arbitraža nije obavezna, nećemo pristupiti rješavanju spora putem arbitraže dok se naše članstvo ne očituje na referendumu o dostavljenom prijedlogu izmjena i dopuna TKU, iz razloga što ne možemo dopustiti da arbitražni ishod eventualno uskrati članovima očitovanje o navedenom prijedlogu. Naime, postoji mogućnost da članovi prihvate prijedlog izmjena i dopuna TKU pri čemu arbitraža ne bi bila potrebna', stoji u odgovoru Matice.

U tom slučaju pristupit ćemo potpisivanju, a u slučaju odbijanja prijedloga na referendumu tada se otvara mogućnost rješavanja spora i arbitražom, kažu u Matici hrvatskih sindikata.

Navode kako će u slučaju pristupa arbitraži prethodno biti potrebno zaključiti sporazum kojim će stranke nedvojbeno utvrditi predmet spora koji će se iznijeti pred arbitražu, sastav arbitražnog vijeća kao i sva druga pitanja relevantna za pravovaljano provođenje arbitražnog postupka.


'Posebno upozoravamo da je svrha arbitraže rješavanje spora, a ne potvrđivanje suglasja, pa je tako prilično čudno da u arbitražu pozivate sindikate s kojima ste već potpisali izmjene i dopune TKU-a, odnosno s kojima više niste u sporu', ističu u Matici.

Zbog svega toga, a napose iz razloga što svojem članstvu žele dati priliku da se o svemu izjasni na referendumu u rujnu, u Matici ne prihvaćaju prijedlog da o izmjenama i dopunama TKU u ovom trenutku odlučuje arbitraža.

Također, neshvatljivim smatraju da je Vlada prije nego li je stigao odgovor sindikata o arbitraži donijela odluku o 'odmazdi nad zaposlenicima u osnovnom i srednjem školstvu prestankom isplate uvećanja koeficijenta složenosti poslova ovisno o godinama staža, samo zato jer su sindikati željeli provesti izjašnjavanje o prijedlogu izmjena i dopuna među svojim članstvom'.

U Matici stoga zaključuju kako Vlada nije arbitražu predložila u dobroj vjeri.