KADROVIRANJE U HOLDINGU

SDP s Čovićem igra dvostruku igru u kojoj pobjeđuje Bandić

22.07.2012 u 23:32

Bionic
Reading

Premda je 2010. završio s oko 500 milijuna kuna gubitka, prošlu sa 378 milijuna, SDP i u novom mandatu na čelu Zagrebačkog holdinga želi vidjeti dosadašnjeg predsjednika Uprave Ivu Čovića. Gurajući njegovo imenovanje u fotofinišu isteka mandata, socijaldemokrati bi deset mjeseci prije lokalnih izbora mogli više izgubiti nego dobiti

Sukladno najavama, Skupština Zagrebačkog holdinga (ZGH) jučer nije donijela odluku o izboru predsjednika Uprave Ive Čovića na čelno mjesto megatvrtke, jer se nije okupilo svih jedanaest članova.

Zbog odlaska na godišnji odmor, izostali su Darinko Kosor iz HSLS-a i Nenad Matić iz HSS-a koji nikom od svojih stranačkih kolega nisu dali punomoć da ih zastupa kao što je to učinio HDZ, odnosno Danira Bilić umjesto koje je bila Margareta Mađerić.

Nedolazak na Skupštinu Mato Crkvenac, predsjednik Nadzornog odbora i Davor Bernardić, predsjednik Skupštine Holdinga, smatraju 'neodgovornim ponašanjem koje šteti Gradu i građanima'. Bernardić jejoš dodao i da je ovim činom 'politikantstvo u Holdingu doživjelo svoj krah i da politiku treba maknuti iz stručnog vođenja procesa'.

U tri mjeseca 2012. minus 30 milijuna

Samo u  prva trimjeseca ove godine gubici Zagrebačkog holdinga, prema tvrdnji Ive Čovića, iznose 30 milijuna kuna, a ukupni dug potkraj prošle godine iznosio je oko sedam milijardi kuna. Od predsjednikaUprave Holdinga posljednjih se godina što u medijskim istupima, što za govornicomGradske skupštine često moglo čuti kako su dugovanja Holdinga najčešće vezana za razdoblje 2007. i 2008. kada on nije bio na njegovom čelu i kada je megatvrtka sgotovo 13 tisuća zaposlenih, vođena palicom Slobodana Ljubičića i Milana Bandića,ulagala u nekretnine i gradnju stanova u Sopnici Jelkovcu koji danas stojeneprodani.

No što planira dalje, Bernardić nije objasnio detaljnije. U priopćenju za medije naveo je tek: 'Prisiljeni smo tražiti nove modele da bi Grad mogao biti na usluzi građanima, a Holding profesionalan. Na to upozorava i Nadzorni odbor Holdinga koji čine vrhunski stručnjaci u Hrvatskoj.'

Iako su 'dobro upućeni' SDP-ovci i članovi Skupštine ZGH-a do prije nekoliko dana tvrdili da upravljanje tvrtkom, u slučaju da Čović ode, može preuzeti troje preostalih članova, to je, prema tumačenju pravne službe Holdinga, samo djelomično točno.

Naime, u tumačenju koje su dobili članovi NO-a, koje je u posjedu tportala, stoji da 'na Čovićevo mjesto nije moguće imenovati v. d.-a, ali nije ni moguće posebnom odlukom nekome od preostalih članova Uprave proširiti ovlasti bez izmjene Izjave o osnivanju Društva, jer to nije predviđeno Zakonom o trgovačkim društvima te je neprovedivo u sudskom registru'.

Stoga bi, napomenula je pravna služba, problem nastao i kod donošenja odluka većih od pet milijuna kuna, jer potpis na njih tročlana uprava može staviti samo uz supotpis predsjednika Uprave.

Podsjetimo, da bi Čović bio ponovno izabran, bila je potrebna jednoglasna odluka svih jedanaest članova Skupštine ZGH-a u kojoj uz SDP-ovce sjede i članovi oporbe. Budući da je već mjesecima jasno da oporba neće podržati Čovićevo imenovanje, SDP je pokušao u svibnju progurati da se veće upravljačke ovlasti daju NO-u uz obrazloženje da u njemu sjede stručnjaci.

Međutim, taj je prijedlog Skupština ZGH-a odbila, jer je procijenila da bi NO Čoviću produljio mandat. Nakon toga je na pretposljednjoj sjednici Gradske skupštine iz SDP-a stigao prijedlog u kojem se Skupštini ZGH-a predlaže da Čoviću da novi mandat.

No Skupština ZGH jučer se nije održala i tko će nakon 13. kolovoza preuzeti vođenje gradskom megatvrtkom, nije poznato iako je scenarij prema kojem će Gradska skupština gdje SDP ima većinu smijeniti sve članove Skupštine ZGH-a koji su protiv Čovića, o čemu smo pisali prije nekoliko dana, još uvijek aktualan. Na taj način SDP bi postavio sve svoje ljude i Čović ponovno izabran.

Prozvani Kosor i Matić kazali su kako su Crkvenčeve i Bernardićeve objede neutemeljene, nazivaju ih smiješnima i naveli su da su svi znali da će njih dvojica biti na godišnjem odmoru.

Kosor je na Braču, a ja na Malom Lošinju. Svi su informirani o tome na vrijeme. Odavno je poznato kada Čoviću istječe mandat, a onda se u pet do dvanaest najprije na Gradskoj skupštini predlaže produljenje mandata bez da nam je dan ikakav četverogodišnji plan rada, a potom se saziva i sjednica Skupštine ZGH-a u vrijeme kada se zna da smo mi na odmoru. Zašto puna dva mjeseca nije sazvana sjednica Skupštine nego se čekao posljednji trenutak?' upitao se Matić

Upitan misli li da će njegovo i Kosorovo nepojavljivanje sada SDP-ovoj većini u Gradskoj skupštini poslužiti kao alibi za micanje svih onih koji nisu za Čovića Matić je rekao da su to mogli napraviti i prije nekoliko dana kada se na izvanrednoj sjednici raspravljalo o kampusu Borongaj.

'Moguće da to tada nisu napravili jer su tražili povod, a sada ga, kao, imaju. Ako odluče zbog toga napraviti novu izvanrednu sjednicu Gradske skupštine, to će biti dodatno bacanje novca u vjetar, jer su to već mogli učiniti. Mi smo predlagali da se raspiše međunarodni natječaj za predsjednika Uprave ZGH-a i da se to riješi na taj način, ali to nije prihvaćeno. SDP tvrdi da mi ne bismo podržali nijednog njihovog kandidata, a nisu nikoga osim Čovića ni ponudili. Pa tko bi razuman dao glas čovjeku koji tvrtku vodi na način da će do kraja ove godine imati na računu minus od pola milijarde kuna. SDP se ponaša neozbiljno, jer ne razgovaramo o malom novcu; ZGH okreće godišnje sedam milijardi kuna', napomenuo je Matić.


Kosor je pak mišljenja da Bernardić i Crkvenac igraju dvostruku igru i da u tom nadmudrivanju s Iblerovim trgom najviše štete imaju građani.

'Njih dvojica Čoviću iza leđa pričaju da nisu za njega i da nije sposoban i najradije ne bi da on vodi ZGH, ali onda po direktivi Zorana Milanovića ispunjavaju sve zahtjeve. Ako javno kažu mi podržavamo Čovićai SDP će preuzeti svu odgovornost za gubitke od dvije milijarde kuna u proteklim godinama i u periodu koji dolazi, onda će HSLS izaći iz Skupštine i prepustiti SDP-u svoje mjesto.

Njihovo je pravo da imenuju svog čovjeka. Ne treba ga se tražiti natječajem, ali ne mogu predlagati nekoga kome poslovni rezultati ne idu u prilog. Pa to je van pameti i klasično partijsko kadroviranje. SDP bi najradije da Čović bude izabran, ali ne kao njihov kandidat', istaknuo je Kosor.

Do isteka Čovićeva mandata preostalo je nešto više od dva tjedna u kojima će zagrebački SDP na čelu s Bernardićem morati odlučiti što napraviti.

Kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih SDP-u, nije isključeno da se do kraja mjeseca sazove izvanredna sjednica Gradske skupštine na kojoj bi se promijenili oporbeni članovi Skupštine ZGH-a iako se razmatra i varijanata da se promijeni svih jedanaest članova.

Druga opcija koja se spominje je ta da se isti scenarij prolongira za jesen i redovnu sjednicu Gradske skupštine, a do tada bi se situacija premostila tročlanom Upravom pod uvjetom da ZGH nema pred potpisom ugovore veće o pet milijuna kuna.

Kako će se SDP izvući iz mreže u koju se sam uvukao pokušavajući pod svaku cijenu progurati Čovića u fotofinišu, ostaje za vidjeti, no nedvojbeno je da će morati pregaziti svoju odluku ili prijedlog.

Naime, promjenom izjave o osnivanju trgovačkog društva ZGH, odnosno brisanjem oporbe iz Skupštine društva, SDP će poništiti odluku koju je sam donio i za koju je svojedobno tvrdio da je najbolje rješenje. Ako to ne učini, oporba ostaje, ali ne prolazi želja za produljenjem mandata Čoviću.

Kako god bilo, za SDP je ovo deset mjeseci prije izbora situacija u kojoj gubi. A političke poene skuplja, a da glasa nije pustio – Milan Bandić.