RASPISIVANJE MEĐUNARODNE TJERALICE

Danas Glavaš ostaje bez imuniteta

11.05.2009 u 07:42

Bionic
Reading

Prvi službeni susret Glavaša i policije Federacije BiH zbit će se za koji dan. Danas u podne Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora ukinut će mu imunitet, sud i policija potom će aktivirati uhidbeni nalog i međunarodnu tjeralicu, čime će osječki političar i službeno postati bjegunac. Glavaš će biti pozvan da se javi u postaju, što će odmah i učiniti. Policija će mu priopćiti da je stigao zahtjev za izručenje, zajedno će konstatirati da je on državljanin BiH i jedino što Hrvatska potom može dobiti bit će formalan odgovor mjerodavnih službi da ga zbog ustavnih ograničenja ne mogu prepustiti pravosuđu druge države

'I Bosna će mi biti zatvor, ali ipak veći i udobniji od Remetinca ili Lepoglave. Ondje ćelija ima pet, šest kvadrata, a ovdje su nepregledna prostranstva', riječi su koje je Branimir Glavaš izrekao prijateljima koji ga ovih dana okružuju.

Svjestan je, prenosi Večernji list, da je sudskom presudom i bijegom od zatvora uklonjen iz javnog života u Hrvatskoj te da se u njega više ne može vratiti. Svima koji su se uz njega politički angažirali sad je najvažnije sačuvati HDSSB, stranku koju je utemeljio i čiji bi nestanak simbolički označio njegov konačan politički poraz.

Prvi službeni susret Glavaša i policije Federacije BiH zbit će se za koji dan. Danas u podne Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora ukinut će mu imunitet, sud i policija potom će aktivirati uhidbeni nalog i međunarodnu tjeralicu, čime će osječki političar i službeno postati bjegunac. Ministarstvo pravosuđa poslat će potom BiH zahtjev za izručenje Glavaša Hrvatskoj. U Glavaševu najbližem krugu za Večernjak prenose da je scenarij za tu situaciju pripremljen.

Neslužbeno je dogovoreno da po njega neće dolaziti policijski službenici, neće biti privođenja ni uhićenja. Na Glavaša će biti primijenjen mekši tretman, a da može biti i drukčije, pokazuje nedavni slučaj odbjegla poduzetnika Blaža Petrovića koji je u policiju priveden.

Glavaš će biti pozvan da se javi u postaju, što će odmah i učiniti. Policija će mu priopćiti da je stigao zahtjev za izručenje, zajedno će konstatirati da je on državljanin BiH i jedino što Hrvatska potom može dobiti bit će formalan odgovor mjerodavnih službi da ga zbog ustavnih ograničenja ne mogu prepustiti pravosuđu druge države. Proceduralno gledajući, u tom će trenutku završiti prva epizoda Glavaševa novog života, koji će biti omeđen granicama BiH.