MOGUĆI PROBLEMI U PROMETU

Stiže jaka bura, kiša i osvježenje do +20

20.07.2012 u 09:17

Bionic
Reading

Nakon vrućeg petka i još dijelom subote, slijedi jača promjena vremena koja će se osjetiti u cijeloj zemlji i zadržati sve do sredine sljedećeg tjedna, javljaju prognostičari. Zanimljivo je da je i prošle godine u ovo doba naše krajeve zahvatila izraženija promjena vremena koja je donijela jesenski ugođaj i obilne oborine

U subotu će u kopnenim krajevima u početku biti djelomično sunčano, suho i ugodno, no tijekom dana očekuje se porast naoblake, a na sjeverozapadu poslijepodne i mjestimični pljuskovi s grmljavinom. Prema kraju dana i u noći na nedjelju pljuskovi će se širiti i na ostatak unutrašnjosti. Zapuhat će sjeveroistočni, a u Slavoniji sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperature zraka kretat će se od 22 °C na sjeverozapadu do 28 °C na istoku.

Na sjevernom Jadranu u subotu se očekuje postupan porast naoblake, a tijekom dana raste mogućnost za kišu ili pljuskove, osobito prema večeri i u noći na nedjelju. U Dalmaciji će ostati većinom sunčano i vruće. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, a na sjevernom Jadranu navečer jaka bura koja će se u nedjeljnoj noći proširiti i na sjevernu Dalmaciju. Podno Velebita može biti i olujnih udara uz ograničenja u prometu. Temperature će se kretati od 30 do 35 °C, no na sjevernom Jadranu one će ponegdje biti malo niže.

U nedjelju će u kopnenim krajevima biti promjenjivo uz kraća sunčana razdoblja. Mjestimice može biti kiše i pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjerena, mjestimično i pojačana te sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperature zraka kretat će se između 20 i 25 °C, a u gorskom dijelu bit će malo niže.

Na Jadranu će biti vrlo nestabilno. Izmjenjivat će se sunce, oblaci i pljuskovi s grmljavinom, a ponegdje su moguće i izraženije nevere. Puhat će jaka bura koja će podno Velebita imati olujne udare, pa su moguća ograničenja u prometu, kako trajektnom, tako i u cestovnom. U južnoj Dalmaciji vjetar će biti slabiji ujutro će puhati sa sjeverozapada, a danju bura. Temperatura zraka kretat će se od 22 do 27 °C, a u srednjoj i južnoj Dalmaciji bit će i malo viša.

Početkom sljedećeg tjedna na vrijeme u Hrvatskoj utjecat će ciklona koja će podržavati nestabilno i svježe vrijeme. To znači da će u cijeloj zemlji biti dosta oblaka, ali uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno se očekuje kiša ili pljuskovi s grmljavinom, osobito u utorak, kad su ponegdje moguće i veće količine oborine. Temperatura zraka ostat će niža – u kopnenom području između 22 i 27, ponegdje uz kišu i niža, a na Jadranu od 25 do 30.

Bura će prema sredini tjedna oslabjeti i prestati. Stabilnije vrijeme uz više sunca i topline očekuje se u drugoj polovici tjedna, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo

Zanimljivosti

22. srpnja 1972. Na Dravi kod Donjeg Miholjca obrana od poplava trajala je 15 dana. Ovih dana vodostaji su gotovo povijeno niski.