MILANOVIĆ O REZANJU PLAĆA U ŠKOLAMA

'Ispričavam se, nisam bog iz mašine da sve popravim'

19.07.2012 u 14:20

Bionic
Reading

U svjetlu neuspjelih pregovora s polovicom sindikata javnih djelatnosti, Vlada je danas donijela odluku o provođenju postupka arbitraže o izmjeni Temeljnog kolektivnog ugovora te predložila da se zaustavi isplata uvećanja koeficijenta složenosti poslova učiteljima i nastavnicima ovisno o godinama staža. Zbog ove druge odluke premijer Zoran Milanović i ministar obrazovanja Željko Jovanović čak su se i ispričali nastavnicima u ime njihovih sindikata

Nastavnicima i učiteljima smanjit će se plaća u iznosu od 120 do 600 kuna - koliko im, ovisno o godinama staža, iznosi dodatak na staž i složenost posla. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pojasnio je da je uredba o dodatku na plaću ovisno o godinama staža donesena 2002. godine, a da do danas nije osnažena te da time nije više na snazi.

'Što se daljnjih pregovora sa sindikatima i arbitraže tiče, nadam se da ćemo postići dogovor i oko ovog pitanja. Vlada je spremna u pregovorima razmotriti sva pitanja i zadovoljiti obje strane, ali ne prihvaćamo da se sredstva koja ne možemo isplatiti ove godine vrate jednoga dana. Možemo razgovarati o tome da jednom u budućnosti isplatimo ta sredstva, ali ih ne možemo isplatiti unatrag', rekao je Mrsić.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica rekao je da su ih na arbitražu natjerala četiri sindikata koja nisu potpisala predložene izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora: 'Predlažemo da u takvoj situaciji, kada nemamo konačni dogovor, krenemo u predviđenu proceduru arbitraže i utvrdimo obvezuju li se sve službe javnog sektora na ovako djelomično potpisane izmjene kolektivnog ugovora.' Na strani Vlade u arbitražnom vijeću sjedit će upravo Mimica i Mrsić, a troškove će također snositi Vlada.

Premijer Zoran Milanović izrazio je svoje puno povjerenje u Mimicu i Mrsića te rekao da se nema namjere, kao nekada Ivo Sanader, pojaviti na pregovorima sa sindikatima da 'spasi situaciju':

'Neću se pojaviti kao bog iz mašine, kao veliki dragi vođa i rješavati probleme u kritičnim trenucima. Zvuči grubo i odrešito, međutim mi izbora nemamo. U ovakvim situacijama, nažalost, stradaju upravo oni koji rade najpodcjenjeniji intelektualni rad u ovoj zemlji. To je nešto što boli i ja to sada definiram kao politički cilj ove Vlade - da se do kraja mandata pokušamo ispraviti! Ja im se osobno ispričavam što moramo ovako ove godine smanjivati plaće. Neki sindikati su pretvrdi i molim ih da promijene stav. Kad budemo imali više, sigurno ćemo nastavnicima i učiteljima platiti više. Pa oni su ti koji bi od naše djece trebali raditi intelektualne Europljane, i to za samo par tisuća kuna. To ćemo morati mijenjati, to je politički cilj!' rekao je Milanović. 

Ispričao se i ministar Željko Jovanović: 'Svi smo svjesni teških i izazovnih vremena, osim ove trojice koja vode sindikate osnovnog i srednjeg obrazovanja. Ovo je jedan od zaključaka koje ću podržati s velikom gorčinom, a posljedica je ponašanja tih ljudi. Oni su doveli dio nastavnika s najvećim stažom i iskustvom u poziciju da će izgubiti značajan dio plaće jer nisu htjeli potpisati nešto što su drugi pristali potpisati. Nadam se da će ovo biti privremeno i da ćemo naći sredstva da to vratimo. Ja se u ime njihovih sindikata ispričavam nastavnicima i učiteljima.

Jovanović o plaćama u školstvu