NAKON TJEDAN DANA ODLUČIVANJA

Vlada prodaje Brodotrogir Danku Končaru

19.07.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon prošlotjedne najave da će razmotriti ponude Danka Končara i Slobodana Ljubičića, zainteresiranih za kupnju Brodotrogira, Vlada danas već ima spremnu odluku: Brodotrogir kupuje Danko Končar sa svojom Kermas energijom

Danko Končar za Brodotrogir borio se na prvom javnom natječaju 2010. godine s tvrtkom Jadranska ulaganja d.o.o., no bankarska i korporativna jamstva koja je priložio nisu bila dovoljna za privatizaciju. Ovaj put nije bilo javnog natječaja, ali je Vlada prošli tjedan ipak odlučila vagati između dvije 'spontano' poslane ponude: Kermas energije (Danko Končar) i More Trogira (Slobodan Ljubičić).

'Imali smo zakonsku mogućnost sami odlučiti tko će kupiti brodogradilište, ali mislimo da je bolje provesti postupak procjene jer je to transparentnije i kvalitetnije rješenje. Za provedbu zadužujemo Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija i AUDIO da predlože odabir', rekao je ministar Radimir Čačić prije točno sedam dana. Očito je da se nije dugo vagalo jer se na današnjem dnevnom redu nalazi odluka o prodaji pod posebnim uvjetima 1.177.014 dionica društva Brodotrogir d.d. društvu Kermas energija. 

Naime, tvrtka Kermas energija poslala je plan restrukturiranja identičan onome od Jadranskih ulaganja (također u vlasništvu Danka Končara) iz javnog natječaja iz 2010. godine, samo ovaj put uz različite iznose bankarskih i korporativnih jamstava. More Trogir poslalo je, doznali smo, sasvim drukčiji plan restrukturiranja koji Liniću i Čačiću očito nije odgovarao.

Vlada bi trebala danas, između ostalog, izmijeniti Zakon o potrošačkom kreditiranju, izmijeniti uredbu o plaćama policijskih službenika i, što je vrlo zanimljivo, donijeti Prijedlog odluke o obavljanju poslova odnosa s javnošću. 

O kakvoj se odluci radi, još nije poznato, no važno je podsjetiti da je posljednjih tjedana Vlada posebno kritizirana zbog neuređenih i netransparentnih odnosa s dvije PR stručnjakinje Zinke Bardić i Ankice Mamić. Bardić se brine za ugled premijera Zorana Milanovića, a Mamić za ugled ministra Radimira Čačića i obje zarađuju za kruh u privatnim agencijama, dok u Vladi - volontiraju.

Za zatvorenu sjednicu Vlade najavljene su također dvije zanimljive točke: prijedlog odluke o deklasifikaciji dijelova fonograma sa sjednica Vlade te o deklasifikaciji dnevnog reda sa zatvorene sjednice Vlade.