OGLASIO SE WINAIR

'Habušu zatvaranje varaždinskog aerodroma očito ne smeta'

18.07.2012 u 20:29

Bionic
Reading

Politička, vrlo nepromišljena i zaista sramotna je odluka gradonačelnika Grada Varaždina Gorana Habuša da opozove člana Uprave Varaždin airporta, ističu u Winairu, prvom domaćem poduzeću za razvoj generalne avijacije, nakon čijeg su se ulaganja u varaždinski aerodrom stekli tehnički uvjeti za njegovo certificiranje

'U zrakoplovstvu odgovorna osoba na aerodromu mora imati određene kvalifikacije na osnovi kojih aerodrom zadržava certifikat koji mu omogućava nesmetano odvijanje raznih letačkih operacija. Na to su gradonačelnik Habuš i pročelnik Vlašić bili u nekoliko navrata upozoravani od sada bivšeg direktora Varaždin airporta, no njima izgleda ne smeta zatvaranje varaždinskog aerodroma kojemu se u povijesti postojanja takvo što još nije dogodilo', naglašavaju u Winairu te ukazuju da novi direktor nema iskustva u civilnom zrakoplovstvu.

Grad: Smjena i imenovanje legalni - otvaranje za nekoliko dana

U Gradu Varaždinu ističu da ugovornu odredbu o obvezujućem prijedlogu za člana uprave smatraju ništetnom. Stoga smjenu Bucine drže ne samo legalnom, nego i opravdanom, kako zbog gubitka koji je lani došao do 700 tisuća kuna, tako i potrebe za razrješavanje međusobnih odnosa Varaždin Airporta i Winaira jer 'nisu ispoštovane odredbe Ugovora o zajedničkoj suradnji u provedbi projekata ulaganja u razvoj aerodroma Varaždin'.

Otvaranje zračne luke najavljuju već za nekoliko dana, kada će biti imenovane druge odgovorne osobe nakon ostavki dosadašnjih.

Čelnike Grada Varaždina, kako dodaju, od ishitrene političke smjene nije odgovorilo ni to što se na varaždinskom aerodromu trenutačno nalaze tri škole letenja.

'Među njima je škola i Prometnog fakulteta iz Zagreba koja obučava profesionalne pilote, a koji do daljnjega, zbog zatvaranja, neće moći prolaziti kroz predviđenu obuku. Očigledno, gubitak certifikata ne samo da predstavlja pravo 'samoubojstvo' za varaždinsko zrakoplovstvo, već će zbog toga i izostati godišnji prihod aerodroma koji je do kraja ove godine mogao iznositi oko milijun kuna', upozoravaju.

U Winairu također upozoravaju da je promjena u upravi Varaždin airporta provedena suprotno 'Ugovoru o zajedničkoj suradnji u provedbi projekata ulaganja u razvoj aerodroma Varaždin' koji je potpisan između te tvrtke i Grada Varaždina 2008. U njemu, naime, stoji da Winair daje prijedlog za upravu Varaždin airporta koji je obvezan za Grad Varaždin. Budući da o novom članu uprave Varaždin airporta nisu bili ni kontaktirani, pokrenuli su postupak da se promjene u vodstvu varaždinskog aerodroma ne provedu u sudskom registru.

'Habuš je time ovom smjenom još jednom potvrdio da ne mari za poštovanje važećih ugovora, već i dalje nastavlja flagrantno kršiti zakon provodeći vjerojatno političke naloge svog stranačkog šefa Radimira Čačića', zaključuju u Winairu.