GRADONAČELNIK KAUBOJ

Torcida i Naš Hajduk: Kerum je pokušao puč!

18.07.2012 u 18:21

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izazvao je potpuni kaos u Hajduku, ali i u gradu Spitu: najprije je najavio da će smijeniti nadzorni odbor izabran prije samo šest mjeseci, potom objavio da neće podržati Marina Brbića kao kandidata za novog predsjednika kluba, zatim zajedno s Joškom Svagušom u kaubojskoj maniri upao na Poljud i objavio da 'od sada on vodi klub', a zatim i najavio da će novi predsjednik biti 'netko iz Grada, jer ima tu pametnih ljudi'. U Splitu je primjetna nervoza, čak je otkazan večerašnji dio tradicionalnog malonogometnog turnira Torcida kup zbog straha od reakcije navijača

Članovima nadzornog odbora Hajduka Kerum je zamjerio jer nisu do kraja doveli dogovoreno podizanje kredita od 60 milijuna kuna kod Zagrebačke banke, no još više zamjerki ima na izbor Brbića za novog predsjednika - budući da je ovaj dosad bio zaposlen u tvrtki dioničara Jake Andabaka, splitski gradonačelnik sumnja da Andabak 'na mala vrata želi preuzeti klub' te da 'reketari Hajduk'.

Pri kraju osmosatne sjednice splitskog Gradskog vijeća Kerum je s dnevnog reda jednostavno povukao točku o davanju suglasnosti za imenovanje Brbića, iako ona formalno nije ni potrebna, i to zato što su HDZ-ovci najavili odlazak sa sjednice i rušenje kvoruma. Vijećnica Sanja Bilač čak je otvoreno izjavila da sumnja kako je upravo Kerum preko Zagrebačke banke opstruirao odobravanje kredita. Hajduku je do sutra potrebno nekoliko milijuna kuna kako bi uopće započeo s idućom sezonom pa se Gradsko vijeće kasno poslijepodne ipak sastalo na izvanrednoj sjednici i odobrilo pozajmicu u iznosu od 7,2 milijuna kuna.

Opći nered oko Hajduka splitski gradonačelnik izazvao je upravo dan uoči prve ovogodišnje utakmice pa je upravo njegovom krivnjom klub gotovo ostao obezglavljen u ključnom trenutku: izabrani predsjednik Brbić se nakon njegovog ispada povukao s Poljuda u rodne Tučepe, a situacija nije pravno do kraja razjašnjena: po Zakonu o trgovačkim društvima, naime, on je postao predsjednik nakon što ga je odabrao nadzorni odbor, a suglasnost Gradskog vijeća za to mu nije ni bila potrebna.


Nije dugo trebalo za reakciju navijača okupljenih u udrugama Torcida i Naš Hajduk: kasno poslijepodne izdali su priopćenje u kojem Keruma optužuju za 'puč u maniri južnoameričke hunte' i upozoravaju da 'ulica ne smije voditi klub'. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

'U povodu najnovijih događanja oko Hajduka, KN Torcida Split i Udruga Naš Hajduk se ovim putem obraćaju članovima Nadzornog odbora HNK Hajduk š.d.d., pripadnicima Torcide i Našeg Hajduka kao i svim navijačima Hajduka.

Članovima Nadzornog odbora: Odustajanje gradonačelnika Keruma od potvrđivanja novog predsjednika Uprave Hajduka smatramo nastavkom provođenja njegovih kaubojskih metoda, a upad u klupske prostorije kao pokušaj nelegalnog i nelegitimnog preuzimanja vođenja kluba. Vi kao članovi Nadzornog odbora ste prema Zakonu o sportu i Zakonu o trgovačkim društvima dužni postaviti Upravu i u tome ste dobili podršku navijača okupljenih u KN Torcidi i udruzi Naš Hajduk, gradskih vijećnika i dioničara. Izabrani ste legalno i legitimno, te samim time predstavljate sve dioničare Hajduka. Igrokaz koji je gradonačelnik priredio dan prije europske utakmice i dolaska na naplatu starih dugova neka vam bude još samo jedan poticaj da kompromisa s Hajdukom ne smije i ne može biti. Očekujemo nastavak vaše borbe i pojačavanje tempa reorganizacije kluba i beskompromisne bitke za Veliki Hajduk.
Ne želimo prihvatiti činjenicu da su navijači Hajduka prilikom biranja članova Nadzornog odbora izabrali kukavice! Na vama je povijesna i zakonska odgovornost da, dok Glavna skupština ne odluči drukčije, ostanete tamo gdje su vas izabrali članovi Hajduka!

Upućujemo javni apel svim pripadnicima Torcide kao i navijačima Hajduka s ostalih tribina koji će sutra nazočiti utakmici između Hajduka i Skonta, da se suzdrže bilo kakvog nasilnog ponašanja.

Naša neiskusna momčad, mahom sastavljena od juniora, 'naše dice', pred kojom je ususret nove sezone postavljen ogroman teret, ne smije ispaštati ni u kojem pogledu zbog unutarnjih previranja unutar Hajduka. Isto tako ne smijemo dopustiti da naš Hajduk bude kolateralna žrtva bilo kakvih sankcija ili kazni, jer time gubimo najviše mi, njegovi najvjerniji navijači.
Što se tiče reakcije KN Torcida i Udruge Naš Hajduk povodom današnjeg puča u Hajduku, izvedenog u maniri južnoameričke hunte, vjerujte da ona neće izostati. Gradonačelniče, 'ulica' neće voditi naš klub!'