'IMENA NA SPOMENIKU NISU GREŠKA'

'Branimir Glavaš je nevin, a ubojice civila i dalje šeću Osijekom!'

18.07.2012 u 17:56

Bionic
Reading

U Osijeku opet skandal s ratnim spomenicima. U vladajućem HDSSB-u osuđuju jučerašnji članak Jutarnjeg lista 'Među žrtve velikosrpske agresije stavili i Srbe koje je pobio Glavaš!' i tvrde da sporna imena civilnih žrtava nisu pogrešno navedena, jer ta stranka ne priznaje presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske protiv osnivača HDSSB Branimira Glavaša, pravomoćno osuđenog za ratni zločin na zatvorsku kaznu koju sada služi u Mostaru

'Još jednom podsjećamo da je Branimir Glavaš nevin presuđen u montiranom političkom procesu, presudom koju HDSSB ne priznaje niti će ju ikada priznati', priopćio je HDSSB.

Optužuju da se zapravo ubojice civila Osječana, u ratnom Osijeku 1991. godine, 'danas slobodno šeću Osijekom, a neke od njih se za lažno svjedočenje protiv Glavaša nagrađuje oslobađajućim presudama za gospodarski kriminal ili im se opraštaju likvidacije i ubojstva koja su osobno priznali, pa čak im se mimo zakona i propisane procedure dodjeljuju državni stanovi', piše u priopćenju HDSSB-a, čiji je predsjednik Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije.

Podsjetimo, novinar Drago Hedl otkrio je da su na popisu navedena imena žrtava ubijenih u zločinima za koje je zatvorom kažnjen Branimir Glavaš, koji stoga nisu stradali u velikosrpskoj agresiji. K tome imena nekih civilnih žrtava uopće nema.

To je zgrozilo Zemina Jaroš, majku poginule 14-godišnje djevojčice. Kao članica Udruga civilnih žrtava rata kaže da je udruga organizatorima spomenika poslala točan popis ubijenih civila, ali na otvorenju je utvrdila da nedostaje ime njenog djeteta, iako je upisan tekst: 'Ovim spomen-obilježjem odajemo počast braniteljima i sugrađanima - žrtvama velikosrpske agresije na Grad Osijek, Osječko-baranjsku županiju i Republiku Hrvatsku.'

Pored civila ubijenih u popularno nazvanim slučajevima 'Selotejp' i 'Garaža', izlistani su i imena ljudi ubijenih u Čepinu 1991. I to je krivo, jer su za ova ubojstva pravomoćno osuđeni Fred Marguš i Tomislav Dilber, pripadnici Hrvatske vojske, na 15 i tri godine zatvora.

Navedeno je ime Christian Robert Wurtemberg (pogrešno ugravirano Wurtenberger), švicarskog novinara ubijenog pod sumnjivim okolnostima potkraj 1991., ali ne i ubijenog britanskog fotografa Paula Jenksa, koji je kasnije istraživao to ubojstvo.


Kako god, na spomeniku smještenom na lijevoj obali Drave, ugravirana su imena 1.327 poginulih branitelja i 397 imena civila.

Predsjednik gradskog Odbora za branitelje Miljenko Kolobarić prilikom otvaranja rekao je da se na podacima o ubijenima radilo posljednje tri godine. Nakon članka u Jutarnjem iz HDSSB-a poručili su da je Grad Osijek objavio i novinski poziv za dostavu podataka i konzultirao 'sve mjerodavne institucije kako bi popis poginulih bio što potpuniji'.

Za svaki slučaj, na spomeniku je ostavljeno dovoljno mjesta za dopunu popisa, ali za sada nema riječi o tim ili drugim promjenama.