OPET KRIZA VLASTI U VUKOVARU

Nakon SDP-ovaca, Sabi okrenuo leđa i Starčevićev HSP?

18.07.2012 u 13:10

Bionic
Reading

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Vukovara, zakazana za petak, pokazat će tko ima većinu ruku u vijećničkim klupama. Na dnevnom redu ponovno je gradnja otvorenog kupališta u Borovu naselju, što je i bila točka na kojoj su pojedini SDP-ovi vijećnici počeli otkazivati poslušnost stranci i gradonačelniku Željku Sabi. Troje vijećnika u međuvremenu je, nakon prijave gradonačelnika USKOK-u, i isključeno iz SDP-a, pa je nejasno tko sad ima većinu u Vijeću

Vukovarski HDZ je, komentirajući na medijskoj konferenciji u srijedu kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Željka Sabe i njegovog zamjenika Željka Pinjuha, spominjao riječi tipa 'novi vid demokracije', odnosno 'sumrak demokracije i dno dna', no nisu potvrdili da će preuzeti većinu u Gradskom vijeću.

'I dalje ćemo biti oporba, a vlast ćemo preuzeti putem koji je legalan – na predstojećim lokalnim izborima. Do tada, vodit ćemo računa da se sve odluke na sjednicama vijeća donose sukladno zakonu', potvrdio je Damir Barna, predsjednik vukovarskog HDZ-a i čelnik vijećničke oporbe.

Već na sjednici u petak, a slijedom odluke o isključenju vijećnika Vinka Eraka, Elvire Dejak i Zdravka Dedića iz SDP-a, vladajuća će stranka imati 10 vijećnika, jedan više od HDZ-a. Uz SDP bi trebao ostati trojac iz HSP-a Dr. Ante Starčević, no pitanje je na koju će sad stranu petorica SDSS-ovaca. Troje izbačenih iz SDP-a za sada najavljuju da će 'odluke donositi po savjesti i u duhu socijaldemokracije'.

'Dobili smo poziv za sjednicu Vijeća u petak. Po peti put se stavlja jedna te ista točka na dnevni red, čime je davno narušen dignitet Gradskog vijeća. Ne želimo preuzeti vlast, ali nećemo ni dozvoliti da se ovako nastavi raditi', najavio je Barna.

Na novinarski upit o mogućoj političkoj trgovini, odnosno tko će se kome sada prikloniti i tko će imati većinu u Vijeću, nije želio odgovoriti, nego je samo poručio kako će treba vidjeti što će se dogoditi u petak. Navodno bi za gradonačelnikovu ideju o gradnji otvorenog bazena mogli glasati SDSS-ovci.

Oprezan u prognozama je i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan koji je samo rekao kako 'vjerojatno kolege znaju što će i napraviti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara kad su već donijeli određene odluke'.

'Ne mogu – niti ja, niti rukovodstvo SDP-a, zauzimati stav i ulaziti u sve to dok ne budem imao sve materijale i relevantne informacije. Bolje tri dana vremena za pogledati neke stvari, nego donijeti odluku preko koljena', rekao je Dragovan.

Pojasnio je i kakve je sudbina sankcioniranih SDP-ovaca, jer su uz troje vijećnika iz stranke isključena još dva člana vukovarskog ogranka, Sofija Despotović i Jasmina Komnenić su opomenute, a protiv Martina Nikolića pokrenut stegovni postupak.

'Bolje da je kupio tvornicu sladoleda'

Iz vukovarske oporbe odbacili su i gradonačelnikove tvrdnje po kojiima je upravo HDZ postavio na čelne pozicije u tvrtku Komunalac pojedine SDP-ovce koji su se pobunili protiv šefova.

'To nisu naši ljudi, niti smo s njima u bilo kakvom dogovoru ili političkoj trgovini. Bojim se da će reći i kako su nama kupovali sladoled, maske i peraje', tvrdi HDZ-ovac Damir Barna. Ironično je primijetio kako je gradonačelniku 'bolje da je kupio tvornicu sladoleda ili tvornicu peraja i maski', umjesto novca koji je potrošio na sve one koje je poslao na more.

'Gradska organizacija u Vukovaru isključila je njih petero iz članstva SDP-a, jer lokalne organizacije kao što primaju, tako u stranačkom postupku mogu nekoga i isključiti bez bilo kakvih problema. Članovi koji su disciplinski kažnjeni mogu se žaliti Statutarnoj komisiji. Članstvo im od trenutka isključenja prestaje i miruje sve do rješavanja žalbe', navodi Dragovan.

Osmero SDP-ovaca prijavilo je USKOK-u svoje šefove – Željka Sabe i Željka Pinjuha - za navodne malverzacije prilikom organiziranja ljetovanja djece i odraslih Vukovaraca iz socijalno ugroženih obitelji.

Iz vrha SDP-a su nakon toga poručili kako 'očekuju da će Državno odvjetništvo i USKOK odraditi svoj posao i utvrditi činjenično stanje te će na temelju toga stranka donijeti odgovarajuće odluke'. U međuvremenu je petero pobunjenih izbačeno iz stranke.

Neizvjesnost oko sjednice Gradskog vijeća u petak dodatno su zagrijali iz Starčevićevog HSP-a najavom da zbog 'politikantskih igara' neće sudjelovati u zasjedanju

'Razlozi su događanja s prethodnih sjednica gdje više nije bilo poznato čiju politiku i čije interese zastupaju pojedini vijećnici, te raznih političkih trgovina koje su dovele nekompetentne osobe na rukovodeća mjesta u gradskim tvrtkama. Samim tim zaustavljeni su određeni kapitalni projekti značajni za grad Vukovar', poručuju iz HSP-a Dr. Ante Starčević.

Ukoliko doista trojac iz te stranke ne dođe na Gradsko vijeće, bit će zanimljivo vidjeti i tko će predsjedavati sjednicom. Predsjednik Vijeća je, naime, Tomislav Džanak iz Starčevićevog HSP-a - stranke koja je do sada podupirala SDP i zajedno s njima imala većinu ruku.