Hrvatska 'ŽUPAN UCJENJIVAO'

Država intervenirala, Braču vraćen katamaran

Nakon punih pet dana zapadni dio Brača ipak je odahnuo: ponovno je uspostavljena katamaranska veza između Milne i Splita, koju je Splitsko-dalmatinska županija ukinula krajem prošlog tjedna, u srcu turističke sezone. Uskočila je država preko Agencije za obalni linijski promet, pa će na ovoj ruti nastaviti ploviti katamaran Komiža splitske tvrtke LNP

Odluka još uvijek nije službena, čeka se potpisivanje ugovora, no brod LNP-a već je nastavio ploviti po uobičajenom redu plovidbe i s istim cijenama karata. U splitskoj tvrtki osudili su postupak župana Ante Sanadera i tvrde da je pokušao 'ucijeniti državu'.

'Ugrozio je opstanak tvrtke, radna mjesta pomoraca i prometnu povezanost otoka u srcu turističke sezone', tvrdi direktorica LNP-a Antonija Mišura. Ona priznaje da je koncesija LNP-a za ovu katamaransku liniju doista istekla, no upozorava da Županija čini sve kako bi se ona ukinula: već nekoliko puta raspisali su natječaj za novu koncesiju, no uporno traže uvjete koje nitko ne može ispuniti. 'Umjesto da inzistiraju na novijim brodovima koji podrazumijevaju veće troškove poslovanja koncesionara, te time i veće subvencije, trebali bi mobilizirati postojeće brodove ukoliko udovoljavaju svim standardima', smatra Mišura.
204368,204087,203891,203891
Povjerenik Hrvatskog sindikata pomoraca Denis Jelaska ponašanje činovnika Splitsko-dalmatinske županije ocijenio je kao 'vic ili ludilo administracije', pa se zapitao ima li smisla plaćati rad službenika 'koji pune tri godine nisu u stanju raspisati natječaj na koji će se netko doista i javiti'.

Inače, u LNP-u su danas objavili i da od kraja srpnja do kraja kolovoza ove godine uvode nove izletničke linije kojima će srednjodalmatinski otoci po prvi put biti međusobno povezani. Tri puta tjedno katamarani će ploviti na liniji Split - Supetar - Hvar - Supetar - Split, a tri puta Split - Hvar - Vis - Hvar - Split.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još