ODVJETNIK U SPLITU

Tražio od države 400.000 kuna pa sad mora platiti 52.000 kuna

Bionic
Reading

Splitski odvjetnik Vibor Čulić tužio je državu zbog objave informacije da je protiv njega svojedobno policija podnijela kaznenu prijavu u sklopu veće kriminalističke obrade u makarskim tvrtkama Primorje, Amfora i Mornar. Od države je tražio odštetu od 400.000 kuna, ali je izgubio spor i sada mora platiti 52.000 kuna

Na čelu kriminalne skupine koja je bila pod istragom bio je Josip Gucić, a među prijavljenima bio je i otac Vibora Čulića, jedan od glavnih menadžera odbjeglog tajkuna.

Splitski odvjetnik Vibor Čulić, koji je u inkriminiranom razdoblju bio tek vježbenik, brzo je ispao iz postupka jer se ustanovilo da prijava protiv njega nema smisla. Nakon toga je tužio državu za nematerijalnu štetu od 400 tisuća kuna sa zahtjevom da se ispravak objavi na Hrvatskoj televiziji te u Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji uz obrazloženje da su mu povrijedili čast neosnovanim i nezakonitim prijavljivanjem, piše Dalmacijanews.

Sud odvjetniku Čuliću nije dao za pravo jer se utvrdilo da je policija postupala po zakonu te je u informaciji o kaznenoj prijavi iz 2000. godine navela samo inicijal imena i prezimena, a ne identitet. Za objavljivanje imena i prezime u medijima ne može odgovarati država jer nije vlasnik tiskovina, zaključeno je.

Osim što neće dobiti traženih 400 tisuća kuna, odvjetnik Vibor Čulić morat će platiti 52 tisuće kuna sudskih troškova. Županijski sud u Splitu odbio mu je žalbu, tako da je presuda pravomoćna. Državu je u sporu zastupalo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.