SAZNAJEMO

Čačić neće u Nadzorni odbor Ine

17.07.2012 u 12:47

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić neće ući u Nadzorni odbor Ine ako se Vlada i odluči imenovati visoke dužnosnike u vodstvo te tvrtke, iako ni s tim još uvijek nisu načisto, saznajemo od izvora bliskog Vladi

Namjera Vlade da imenuje Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića izazvala je dosta kontroverzi i zatezanje odnosa između Zagreba i Bruxellesa. Iako imenovanje visokih dužnosnika u nadzorne odbore državnih i javnih tvrtki nije dio acquisa, bivša vlada se obvezala da to neće činiti i pod takvim uvjetima su i zaključeni pregovori o pristupanju s Europskom unijom. Zato na pokušaj promjene onoga što je prihvaćeno u Europskoj komisiji ne gledaju blagonaklono.

Izvor blizak Vladi tvrdi da je namjera imenovati visoke dužnosnike samo u Nadzorni odbor Ine zbog specifične težine koju ta tvrtka ima u hrvatskom društvu, ali i niza kontroverzi koje su je okruživale u bliskoj prošlosti, posebno način na koji je prodana MOL-u, a zbog čega se sada sudi bivšem premijeru Ivu Sanaderu zbog sumnji na korupciju. Također nam je ponovljeno da ako se Vlada i odluči na taj potez, što još uvijek nije odlučeno da li će se mijenjati Zakon o sprječavanju sukoba interesa, u Nadzornom odboru neće biti Radimir Čačić. Da li će ministri biti imenovani u Nazdorni odbor Ine bit će odlučeno na jesen.