IDEJA ZLATA VRIJEDNA

Pogledajte kreativne suvenire iz Zadra

17.07.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Portal eZadar odlučio je turistima ponuditi novi i originalni zadarski suvenir – fotografije na platnu i plakate dvojice svojih fotografa, Lea Banića i Saše Čuke. Prvi set fotografija predstavljen je ovih dana, a svima zainteresiranima bit će dostupan i u suvenirnicama, ali i na društvenim mrežama

Na zanimljivu i pohvalnu ideju stavljanja originalnih i modernih zadarskih razglednica u turističku ponudu eZadar je došao zbog 'dugotrajne krize koja se reflektira i na poslovanje portala'.

'Kako smo nadaleko poznati po kvaliteti autorskih fotografija, odlučili smo iskoristiti taj donedavno 'mrtvi kapital' jer, osim velike čitanosti na portalu i nebrojenim lajkovima na Facebook stranici, nismo od tog imali ništa opipljivog. Glavni cilj projekta ipak je ostaviti u nasljeđe generacijama koje dolaze Zadar kakav je sada u obliku fotorazglednica', pojasnio je Mladen Malik, osnivač portala eZadar.

Glavni su motivi prve edicije fotografija na platnu i plakata, a prije nekoliko dana predstavljeno je prvih 18 radova, Zadar noću, zalazak sunca, scene s Pozdrava suncu ili Morskih orgulja, Poljane Ivana Pavla II pa do gradskih sličica. U planu je predstavljanje i Zadra tijekom dana.

Ideju eZadra pohvalio je i doajen zadarske i hrvatske fotografije Abdulah Seferović, koji je nedavno na manifestaciji Rovinj Photo Days dobio nagradu za osobit doprinos hrvatskoj fotografiji, što je ekvivalent nagradi za životno djelo.

'Nije to reciklaža ili pakiranje kopija starih fotografija u moderniziranu suvenirsku ambalažu, već izlazak izvorne autorske fotografije na nemilosrdno tržište konkurencije. Suvenirska deklaracija jasna je tržišna oznaka, a ne mistificirana vrijednosna kategorija', rekao je Seferović.

Uvjeren je da 'postoje kupci koji znaju prepoznati vrijednost kreativnog postupka' te tvrdi da upravo to 'fotografije eZadra izdvaja iz mora obrtničke rutine najvećeg dijela suvenirskih trica i kučina'.

Projekt je realiziran u suradnji s portalom Fotkaj.net, a fotografije iz ponude prve edicije mogu se pogledati na stranicama eZadra te na Facebooku, gdje je ponuđena i mogućnost kupnje. Za sve koji se odluče pogledati ih uživo te odabrati najbolje, lako će prepoznati kvalitetu fotografija dvojca s eZadra i kupiti ih u suvenirnicama ili prodajnim mjestima u gradu.