SABO GUBI VEĆINU U VUKOVARU

Pobunjeni SDP-ovci predloženi za izbacivanje iz stranke

17.07.2012 u 14:35

Bionic
Reading

Pobunjene SDP-ovce koji su USKOK-u prijavili vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabu i njegovog zamjenika Željka Pinjuha, istog dana kad je priča objavljena u medijima stigla je i kazna. Od njih osmero, pet ih je predloženo za izbacivanje iz stranke, dvije članice predložene su za opomene, dok je jedan član ovoga puta pošteđen

Vukovarski SDP još istu večer održao je izvanredno zasjedanje na kojem se odlučivalo o sudbini osmero članova, od kojih je troje vijećnika u Gradskom vijeću Vukovara te jedan županijski vijećnik, koji su svoje šefove kazneno prijavili zbog navodnog uzimanja novca prilikom organiziranja ljetovanja djece i odraslih iz socijalno ugroženih obitelji

Po prijavi, čelnici su vukovarskog SDP-a, ujedno i dvojac koji vodi grad, djeci naplaćivali osiguranje za ljetovanje 120 kuna, umjesto 7,20 kuna, dok su odraslima navodno za sedmodnevno ljetovanje uzimali 1.380 kuna, što je za 800 kuna više od dogovorene cijene. Ukupno su na taj način, kako stoji u prijavi, 'zamračili' više od pola milijuna kuna

Čim je priča objavljena u Jutarnjem listu, a onda i u drugim medijima, sastala se gradska organizacija SDP-a, kojoj je na čelu dogradonačelnik Željko Pinjuh, te vrhu stranke za isključivanje iz stranačkog članstva predložila Zdravka Dedića, Elviru Dejak, Vinka Eraka, Dražena Nikolića i Sašu Egića. Za opomene su predložene Sofija Despotović i Jasmina Komnenić, dok će protiv Martina Nikolića biti pokrenut stegovni postupak.

Kažnjene odluka nije iznenadila. 'Sve je to bio običan igrokaz i ništa više. Prema Statutu stranke, prijedlog o izbacivanju ide na Predsjedništvo SDP-a koje donosi konačnu odluku. Ipak, kako stvari stoje, mislim da će konačnu odluku ipak donijeti Državno odvjetništvo i USKOK', prokomentirao je za Večernji list odluku o kaznama Saša Egić.

Drugi je 'kažnjenik' Dražen Nikolić istom listu rekao kako se ne radi 'o udaru na SDP, nego na vukovarski vrh stranke koji se godinama bavio malverzacijama'. 'Očekujemo brzu istragu, a u prijavi su dokazi za posljednje tri godine. Napominjemo da nigdje nema traga uplata razlike cijena', tvrdi Nikolić.

Za pobunjenike, doduše, nisu samo sporna organiziranja ljetovanja, nego i zamjena reprezentativnih i vrijednih gradskih nekretnina s drugima koje su višestruko manje vrijednosti, čime je, smatraju, Grad teško oštećen.

Sabo: Treći put me prijavljuju!

Dan nakon prijedloga za isključenje petero SDP-ovaca iz stranke, gradonačelnik Željko Sabo je na medijskoj konferenciji podsjetio keko je 'u tri godine mandata bio pod raznim pritiscima i očekivanjima od strane pojedinaca koji su imali razne želje i ambicije da budu direktori'.

'I među izbačenim članovima SDP-a ima onih koji su imali neargumentirane ambicije i željeli su silno da budu direktori što im je na kraju omogućio HDZ', rekao je Sabo.

Ukazuje i kako je posljedinja prijava treća u nizu koja je protiv njega upućena DORH-u i USKOK-u. Prethodne dvije su odbačene što očekuje da će se dogoditi i ovoga puta.

'Poslije istrage tužit ću ih za klevetu', najavio je Sabo.

Gradonačelnik Željko Sabo, koji je i saborski zastupnik te predsjednik vukovarsko-srijemskog SDP-a i član predsjedništva te stranke, ustvrdio je kako je sve to 'stara priča pokrenuta još 2007. kad je DORH obavio istragu te utvrdio da je riječ o neosnovanim tvrdnjama'. Požalio se i kako je bio 'meta reketarenja'.

Razlika u novcu išla je u zajednički fond za dječje želje i potrebe – od krema za sunčanje, šlaufa, maski... Djeca su imala sve zajedničke instrumente od tog fonda. Jedno dijete ode na ljetovanje sa 500 kuna, a druga nemaju. Voditelji djece zato su novcem iz fonda djeci su svaku večer plaćali sladoled ili kolače', brani se gradonačelnik Sabo.

Priča o prijavi došla je i do stranačke središnjice, pa je SDP-ov glavni tajnik Igor Dragovan poručio kako 'očekuje da će Državno odvjetništvo i USKOK odraditi svoj posao i utvrditi činjenično stanje'. 'Na temelju toga, stranka će donijeti odgovarajuće odluke. Ne mogu prejudicirati stranačke odluke dok ne budemo znali o čemu se radi', rekao je Dragovan.

Stranački vrh svakako zna i da su troje od petero predloženih za izbacivanje iz SDP-a gradski vijećnici, pa bi njihovim odlaskom ta stranka izgubila većinu u Gradskom vijeću Vukovara koju drži zajedno s trojicom vijećnika iz HSP-a dr. Ante Starčević. Na svađi u SDP-u svakako bi mogli profitirati trenutno oporbeni HDZ i SDSS