GAY PROFESOR S FOI-JA

Prva pozitivna presuda u slučaju spolne diskriminacije

16.07.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Udruge Iskorak i Kontra te Ured pravobraniteljice izrazili su danas zadovoljstvo nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Varaždinu u korist asistenta na varaždinskom Fakultet organizacije i informatike (FOI) Darija Krešića koji je prošle godine tužio taj fakultet za diskriminaciju po spolnoj osnovi.

Dario Krešić tužio je FOI da zbog svoje seksualne orijentacije ne može napredovati u znanstvenom zvanju te da se na fakultetu brojnim postupcima onemogućuje njegovo napredovanje.

Kako na presudu gledaju na FOI-ju

'Tužba tužitelja je odbijena u pretežitom dijelu, odnosno po 13 točaka tužbenog zahtjeva, a odbijen je u cijelosti i eventualno kumulirani tužbeni zahtjev koji je g. Krešić postavio, tako da je tužba tek djelomično usvojena po tri točke tužbenog zahtjeva. To ne čudi jer Fakultet organizacije i informatike promiče i primjenjuje najviše etičke standarde, a pripadnost bilo kojoj manjinskoj ili podzastupljenoj skupini, različitim životnim stilovima, svjetonazoru ili političkom opredjeljenju nije nikada bila prepreka za studiranje, zapošljavanje i napredovanje na Fakultetu, o čemu svjedoči sastav našeg kolektiva i studentske populacije', naglašavaju u upravi FOI-a.(I.Kruhoberec)

Općinski sud u Varaždinu je 12. srpnja u presudi utvrdio da je FOI povrijedio Krešićevo pravo na jednako postupanje te da se tužitelja uznemiravalo, a fakultetu je zabranjeno poduzimanje radnji kojima bi se Krešića sprječavalo u napredovanju.

Koordinatorica pravnog postupka udruga Iskorak i Kontra, Sanja Juras naglasila je kako je presuda varaždinskog suda važna za sudstvo u Hrvatskoj jer ono, kazala je, nije senzibilizirano za rješavanje takvih slučajeva.

Istaknuvši je kako se radi o prvoj pozitivnoj presudi u slučaju diskriminacije na osnovi spolne orijentacije, koju je prijavila diskriminarana osoba, Juras je pohvalila izuzetnu hrabrost asistenta na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike Darija Krešića.

Pozvala je LGBT osobe koje su doživjele diskriminaciju i nasilje, a pogotovo na radnom mjestu, da se jave pravnom timu Iskoraka i Kontre za pravnu pomoć.

Dario Krešić istaknuo je zadovoljstvo presudom te izrazio nadu da će se atmosfera na fakultetu promijeniti i da će se moći posvetiti znanstvenom i nastavnom radu.

Njegov odvjetnik, Ivan Jelavić rekao je da je iz objavljene presude razvidno kako su ključne točke tužbenog zahtjeva usvojene.

Najavio je da će nastojati pobijati dio presude gdje sud u jednom dijelu tužbenog zahtijeva nije našao teži oblik diskriminacije - viktimizaciju tužitelja. Pojasnio je da se radi o situaciji kada je etičko povjerenstvo FOI-a izdalo mišljenje, nakon što je tužitelj pokrenuo postupak, da se Krešić neetički ponašao. Ustvrdio je da je Krešić time stavljen u nepovoljniji položaj, suprotno odredbama zakona o ravnopravnosti spolova iz Zakona o suzbijanju diskriminacije kojim je propisano da osoba koja prijavi diskriminaciju ne smije biti stavljena u nepovoljniji položaj.

Izjave FOI-ja u medijima o tome da je 80 posto tužbenog zahtjeva odbijeno, Jelavić je komentirao kao pokušaj manipulacije s medijima.

Zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Goran Selanec ocijenio je presudu vrijednom jer, istaknuo je, iako hrvatski sudovi ne funkcioniraju na principu presedana, svi sudovi i odvjetnici bit će zainteresirani za obrazloženje presude kao i samim tijekom postupka koji, kao prvi takav slučaj u Hrvatskoj, predstavlja presedan.