NASTAVAK EKOCIDA

Zatvoren bivši auto-kamp Trstenik, oštećena stabla prijetnja ljudima

14.07.2012 u 19:53

Bionic
Reading

Prije mjesec i pol dana smo objavili informaciju da se na nekoliko lokacija u Splitu u priobalnom pojasu događa pravi mali ekocid i uništavanje stabala borova na krajnje podmukli način

Danas smo dobili i nastavak te prakse po scenariju koji smo tada i predvidjeli. Podsjećamo da su na lokaciji Zenta, Trstenik i Žnjan nepoznati počinioci oštetili debla stabala borova skidanjem kore pri dnu debla i zbog toga se stabla osuše i odumru. U ovom sušnom periodu taj proces se znatno i ubrzao i sada su borovi, primjerice na Trsteniku, potpuno suhi.

Na takav način postaju prijetnja za ljude i komunalci ih moraju ukloniti. Na lokaciji Trstenik u bivšem auto-kampu taj proces je praktički završen i taj prostor su navodni vlasnici danas ogradili i zatvorili. Nazvali smo bivše vlasnike auto-kampa, hotel Split Radisson, i oni su nam rekli da hotel sada posjeduje samo 30 posto kampa, a ostalo je vlasništvo grada.

Provjerili smo situaciju na lokaciji i tamo zatekli nekoliko zaštitara koji nisu htjeli davati nikakve izjave o tome za koga i što rade. Vidjeli smo da se na jednom manjem objektu unutar kampa nalaze drvene konstrukcije za možebitne građevinske radove. Na ulazu u prostor je istaknut natpis kojim se građanstvo informira da je prostor zatvoren zbog mogućeg urušavanja stabala. Isto tako je polupismenim natpisom navedeno da je vlasnik prostora tvrtka Hotel Split d.d.

Ovakav scenarij je tipičan za subotu i vikend te do ponedjeljka možemo svašta očekivati. Stabla su oštetili pojedinci koji imaju određene interese na toj lokaciji koja je atraktivna, primjerice za kafić iznad plaže hotela Radisson i za parking uz naplatu. Za takve planove smetnja su bila stabla koja će sada naravno biti uklonjena. Kada se to realizira, tada ćemo znati sa sigurnošću tko je stabla osudio na polagano i mučno odumiranje.

S obzirom da je na toj lokaciji 70-postotni vlasnik Grad, nije problem pogoditi odakle dolaze problemi. Za sada možemo čekati ponedjeljak i eventualnu reakciju inspekcijskih službi i policije u cilju utvrđivanja činjenica. U ponedjeljak u 11 sati su akciju na Trsteniku najavile i udruge zelenih. Sada je jedino sigurno da stablima nema više spasa, a slično će biti i na drugim lokacijama na Zenti i Žnjanu. Premda smo u posljednjih nekoliko desetljeća u Splitu bili svjedocima kojekakvih podlosti u borbi za priobalne kvadrate, ova nova opačina nadmašuje viđeno.