IZBORI U OSJEČKOM HDZ-U

Pobijedi li Kramarić, pada i Tomislav Ivić!

14.07.2012 u 10:38

Bionic
Reading

Damir Kramarić i Petar Lagator zatražit će danas povjerenje izaslanika na izvanrednoj Izbornoj skupštini za novog predsjednika GO HDZ-a grada Osijeka. Pobijedi li Kramarić, bit će to uvod u detroniziranje dugogodišnjeg predsjednika ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije Tomislava Ivića i gašenje daljinskog upravljača kojim je Vladimir Šeks vodio osječki HDZ duže od dvadeset godina

Damir Kramarić prerastao je lokalne medijske i političke okvire kada je u jeku nedavne izborne kampanje za predsjednika HDZ-a, u naizgled čvrstom uporištu tadašnje predsjednice stranke Jadranke Kosor – u Osječko-baranjskoj županiji – okupio desetoricu predsjednika lokalnih organizacija, općina i gradova te utjecajnih članova HDZ-a koji su javno podržali Tomislava Karamarka za novog predsjednika. Bio je to vjerojatno najteži udarac političkom rejtingu favorizirane kandidatkinje te samopouzdanju i vjerodostojnosti visokih dužnosnika stranke, Vladimira Šeksa, Tomislava Ivića i Josipa Salapića, koji su šeficu uvjeravali u sigurnu potporu izaslanika iz OBŽ-a.

Otad Kramarić uživa Karamarkovo puno povjerenje, a kako je takav odnos s predsjednikom stranke u HDZ-u uvijek bio dobra preporuka za čelne funkcije na nižim razinama, njegova je kandidatura bila očekivana.

Ljudi koji okreću kaput

Petar Lagator je sve do Salapićeva prelaska u HDSSB bio njegov zamjenik na čelu osječke organizacije. Kako ga je dotad u političkoj karijeri pratio u stopu te Jadranki Kosor još u početku kampanje sricao hvalospjeve i nudio podršku za novi mandat, njegovo svrstavanje uz Karamarka bilo je veliko iznenađenje. Upravo je na njega Kosor mislila kada je prvog dana kampanje u Osijeku rekla da u vodstvu stranke trebaju 'ljude koji neće okretati kapute kako vjetar puše i koji se neće ničega bojati', potkrjepljujući to Lagatorovim intervjuom s 'argumentiranim komplimentima koje je bilo prekrasno slušati', a kojega čuva na svojoj web stranici.

Svjestan mizernih izgleda na pobjedu, Lagator je Kramariću pružio ruku i povjerio mu da je odustao od kandidature, a ovaj mu je obećao visoko mjesto u svom timu. No nekoliko dana potom, bez riječi pojašnjenja, ipak se prijavio. Dobri poznavatelji odnosa u stranci tvrde da je to od njega zahtijevao Tomislav Ivić, uvjeravajući ga da ima dobre izglede na uspjeh.
Upravo je Ivića, na prvom sastanku predsjednika lokalnih organizacija u županiji s novim predsjednikom HDZ-a u kavani Hotela Osijek, Damir Kramarić žestoko napao - kako zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima i gubitka na izborima za župana, tako i zbog zapostavljanja članstva na terenu, nametanja kadrovskih rješenja iz Zagreba i ozračja nepovjerenja u županijskom HDZ-u - te ga pozvao na ostavku. Sve je to mirno slušao Karamarko, dok je Ivić kritike šutke otrpio.

Kao iskusni stranački dužnosnik svjestan je da bi lako mogao 'odletjeti' po istome modelu na koji je svojedobno srušio Dragana Kovačevića s mjesta predsjednika osječke organizacije, raspustivši je zbog navodno poremećenih međuljudskih odnosa. Stoga je, kao zadnju slamku spasa, nagovorio Lagatora na kandidaturu za predsjednika najjače organizacije HDZ-a u županiji i tako se zaštitio od mlađih snaga s pravom nezadovoljnih rezultatima posljednjih godina.

Hoće li i Lagator Salapićevim putem?

Nakon nedavnog prelaska Josipa Salapića u HDSSB, za HDZ bi bilo pogubno da mu i novi predsjednik učini isto. Toga je svjesno svih 196 izaslanika 14 temeljnih ogranaka na današnjoj izvanrednoj Izbornoj skupštini.

S obzirom na neokrznuto prijateljstvo sa Salapićem te, nakon njegova prebjega, na činjenicu da će Lagator u rujnu zasigurno biti smijenjen s funkcije direktora osječke poslovnice Croatia osiguranja gdje je došao kao kadar HDZ-a, te s obzirom na već pokazanu sklonost 'okretanja kaputa' i nedostatnih simpatija Tomislava Karamarka, ali i ponudu Branimira Glavaša koju-se-neće-moći-odbiti, jer vođa HDSSB-a s privremenim boravkom u mostarskoj kaznionici neće štedjeti snage kako bi preotimanjem još jednog predsjednika osječkog HDZ-a svojoj bivšoj stranci, koja ga je odbacila kao stare cipele, zabio posljednji čavao u lijes, Petar Lagator nema gotovo nikakvih izgleda za pobjedu u srazu s Kramarićem.
Njegov prelazak u Glavaševu stranku – bez obzira na rezultat današnjih izbora – bio bi, pak, zadnji čavao u lijes političkoj vjerodostojnosti Tomislava Ivića i njegova alter ega Šeksa, koji se u cijeloj stvari nakon serije izbornih poraza drži prilično distancirano. Ostane li Lagator u HDZ-u, a izgubi izbore za predsjednika, ne bi čudilo da svoju protukandidaturu Damiru Kramariću predstavi kao doprinos višim demokratskim standardima. HDZ tu ima dugu tradiciju, još otkad se kao protukandidatkinja Franje Tuđmana za predsjednicu HDZ-a kandidirala Vesna Girardi Jurkić.