SPORT, OBRAZOVANJE, REPREZENTATIVNOST...

Prije ljetne stanke, u Saboru mijenjano niz zakona

13.07.2012 u 17:11

Bionic
Reading

Hrvatski sabor donio je danas zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje

Reprezentativnost će utvrđivati neovisno tijelo, odnosno povjerenstvo koje imenuje ministar na prijedlog socijalnih partnera. Reprezentativnim će se u tom smislu smatrati sindikat koji kod poslodavca ili na razini za koju se sklapa kolektivni ugovor ima najmanje 20 posto radnika-članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika zaposlenih kod poslodavca koji posluje na razini za koju se sklapa kolektivni ugovor.


Zakon prepoznaje i strukovne sindikate koji će morati zadovoljiti tri kumulativna uvjeta - od ukupnog broja članova najmanje 75 posto ih moraju biti radnici iste struke i zanimanja, moraju biti izravno vezani s područjem za koje se pregovara, a u svom članstvu moraju imati najmanje 40 posto radnika iste struke i zanimanja od ukupnog broja radnika iste struke i zanimanja zaposlenih kod poslodavca.

Strukovnim sindikatima onemogućeno je da budu jedine stranke kolektivnog pregovaranja, odnosno kolektivni ugovor ne vrijedi ako ga uz strukovne sindikate ne potpiše barem jedan reprezentativni sindikat.

Sindikatima koji se ne smatraju reprezentativnima, te stoga nisu zastupljeni u tripartitnim tijelima ili nemaju pravo na sklapanje kolektivnih ugovora, nije uskraćeno pravo na obranu radničkih interesa svojih članova, te na organiziranje vlastite administracije i formuliranje njihovih programa i aktivnosti. Sindikati će imati pravo na sudsku zaštitu protiv odluke povjerenstva kojom im se ne priznaje status reprezentativnosti, pri čemu Upravni sud u roku od 30 dana treba odlučiti o žalbi sindikata.

Zakon predviđa ograničenje u produljenoj primjeni kolektivnih ugovora, na način da se rok od tri mjeseca smatra dovoljnim i primjerenim za provedbu postupka pregovaranja i zaključenja novog kolektivnog ugovora.

Sabor je izmijenio Zakon o sportu te donio Zakon o sportskoj inspekciji, kojima Vlada najavljuje sprečavanje dosadašnjih nečasnih radnji u sportu. Zakonske izmjene predviđaju zabranu osobama koje su bile pravomoćno osuđene na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci da sudjeluju u sportskim natjecanjima, organizaciji i vođenju sportskih natjecanja, obavljanju stručnih poslove u sportu, zastupanje pravne osobe, sudjelovanje u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva.

Menadžer u sportu definiran je kao osoba koja je prema pravilima nacionalnog saveza ovlaštena obavljati poslove posredovanja prelaska sportaša iz jednoga u drugi sportski klub. Radi sprečavanja sukoba interesa propisano je da se sve odredbe koje se odnose na menadžere odnose i na sve fizičke i pravne osobe koje imaju sklopljene ugovore o ulaganju u sportaše i trenere na temelju kojih imaju pravo na dio prihoda iz obavljanja njihove djelatnosti, a koji po svojem sadržaju odgovaraju poslovima menadžera u sportu.

Isto vrijedi i za članove tijela sportskog kluba-udruge za natjecanje pa se ograničenja i za njih proširuju na osobe ovlaštene za zastupanje sportskog kluba-udruge za natjecanje. Poslove sportske inspekcije u prvom stupnju obavljaju sportski inspektori i viši sportski inspektori u uredima državne uprave u županijama, odnosno u Gradskom uredu Grada Zagreba, a u drugom stupnju državni sportski inspektori, viši državni sportski inspektori i glavni sportski inspektor ministarstva nadležnog za sport.

Inspekcijski postupak pokreće se po službenoj dužnosti, a o njegovu pokretanju odlučuje ovlaštena osoba za inspekciju u uredu državne uprave u županiji ili Gradskom uredu Grada Zagreba, odnosno glavni sportski inspektor.

Sabor je izmijenio Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi
, te ukinuo obvezu zaključivanja ocjena na polugodištu, kao i spriječio zlouporabe oko prelaska učenika s više negativnih ocjena u drugu školu.  HSU-ova zastupnica Ljiljana Cvjetović usprotivila se ukidanju zaključivanja ocjena na polugodištu, te izjavila kako se prosvjetni djelatnici ne slažu s tom mjerom, što je naišlo na aplauz HDZ-ovih zastupnika te su glasali za njezin amandman, ali to nije učinila većina u sabornici pa on nije prihvaćen.

Izmijenjeni su zakoni o tajnosti podataka, o sigurnosnim provjerama te o društveno poticanoj stanogradnji, a donesen Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. U drugo su čitanje upućeni prijedlozi Ovršnog zakona te izmjena Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a ukinuto je važenje zakona o javnim ovršiteljima i javnoovršiteljskim pristojbama. U drugo su čitanje upućeni i prijedlog zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te o izvršenju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje.