TRAŽI SE RJEŠENJE ZA FORUM

Još jedan tjednik na rubu propasti!

13.07.2012 u 14:51

Bionic
Reading

Tek što se zavukao pod kožu čitateljima koji žude za perima iskusnih novinara i komentatora, tjednik Forum traži pojas za spašavanje. Ako uskoro ne pronađe rješenje za financijske probleme, mogao bi završiti poput Vjesnika ili Nacionala

Kriza u medijima i novinarstvu stara je vijest koju svaki građanin osjeti najprije u siromašnoj ponudi na kiosku, a zatim listajući brojne reklame u novinama koje se bore za opstanak. Pod pritiskom krize s rotacijom su prestali, između ostalih, Vjesnik i Nacional, a isti scenarij prijeti i tjedniku Forum koji je na hrvatskom medijskom tržištu proživio tek deset mjeseci.

Tjednik Forum izlazi u nakladi Večernjeg lista (čiji je vlasnik austrijska Styrija), a pokrenuli su ga novinari Večernjaka nakon prošlogodišnjeg štrajka i prosvjeda zbog sukoba s upravom oko kolektivnog ugovora. Izbjegavajući žutilo i vodeći se po najvišim profesionalnim standardima, Forum je u kratkom vremenu stekao veliki ugled među novinarima drugih medija, ali i nekoliko tisuća čitatelja koji su u njemu prepoznali kvalitetu.

Nije prošlo ni deset mjeseci nakon prvog broja (koji, inače, košta samo 10 kuna), već je počela kružiti priča da bi se Forum mogao ugasiti. Styrija, koja pod svojim okriljem ima i Večernji list te 24 sata, očito nema više sredstava da bi plaćala još jednog gubitaša unutar Večernjaka.

'Forum, kao i sve ostale novine, ima financijskih problema i posluje s gubicima. Zaista, kao i sve ostale novine... Intenzivno pregovaramo o svim opcijama za budućnost Foruma i to je sve što vam zasad mogu reći', rekao nam je glavni urednik Foruma Borna Keserović.

Službenih informacija zasad je vrlo malo, no doznajemo da se novinarima Foruma, između ostalog, nudi vlasnički oblik 'radno dioničarstvo', što znači da bi oni sami postali vlasnici tjednika i sve gubitke nosili na svojim leđima.

Inače, Forum je prošlog tjedna objavio jednu od najvećih afera ove Vlade - prepisku e-mail poruka koje dokazuju da je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić protuzakonito pokušao instalirati svog stranačkog kolegu u Fond za zaštitu okoliša. U tih sedam dana Forum je prodan u 7.000 primjeraka.