Hrvatska 'ZAVRŠILA SANTA BARBARA'

Vlada i sindikati javnih službi idu na arbitražu

Vlada i sindikati javnih službi idu na arbitražu jer su samo četiri sindikata javnih službi odnosno triju djelatnosti - zdravstva, liječništva te socijalne skrbi i kulture - potpisala s Vladom dodatak Temeljnog kolektivnog ugovora, dok su prosvjetari i medicinske sestre i tehničari okupljeni oko Matice sindikata odbili dati svoj potpis

Arbitraža bi trebala presuditi jesu li potpisi četiri sindikata koji predstavljaju tri djelatnosti, naspram odbijanja potpisa od strane četiri sindikata u Matici dovoljni da bi potpisani Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru vrijedio, rečeno je na konferenciji za medije nakon sastanka, a na kojoj se opet nisu pojavili članovi Matice.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica te ministar rada i mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić izrazili su nadu da će arbitraža donijeti rješenje, a zdravstvena sindikalka Spomenka Avberšek izrazila je zadovoljstvo 'završetkom ove Santa Barbare' i poručila Vilimu Ribiću iz Matice sindikata koja se čvrsto protivila potpisivanju dodatka 'neka ide 'ća iz sindikata jer, ako dođe do toga da se svima smanje plaće za 10 posto, za to će biti krive kolege iz tih četiriju sindikata, a mi tražimo da Vlada pronađe način kako bi mi zadržali ono što smo ispregovarali u Dodatku TKU-u'.

204271,204049,203365,204007
U arbitraži oko važenja dodatka TKU-a krajem idućega tjedna uz jednog neovisnog arbitra te dva predstavnika Vlade i dva sindikalna predstavnika bit će odlučeno hoće li javnim službama plaće biti manje za 10 posto ili će samo privremeno ostati bez božićnica ove i iduće godine te jednog regresa i jubilarne nagrade, kao i dijela naknade za prijevoz te imati smanjene dnevnice. Naime, ako arbitražom bude odlučeno da dodatak TKU-a ne vrijedi, slijedi postupak otkazivanja TKU-a i nakon tromjesečnog otkaznog roka Vlada bi mogla plaće zaposlenih u javnim službama jednostrano uređivati uredbama, a prema neslužbenim informacijama, plaće bi bile manje za 10 posto.

Naime, s obzirom na to da je Matica odbila potpisati Dodatak TKU-u, Vlada nije pristala na potpisivanje samo toga sporazuma, a ministar Mrsić istaknuo je da Vlada više nema pravnu osnovu za isplatu tih dodataka, pa ih neće ni isplatiti, osim ako u međuvremenu ne dođe do dogovora.

S obzirom na to da su prosvjetari odbili potpisati ne samo dodatak TKU-a, nego i dodatak kojim bi konačno bila uredbom uređena povećanja njihovih koeficijenata za tri, pet, sedam ili devet posto, ovisno o godini staža, moguće je da djelatnici u obrazovanju u kolovozu prime manje plaće, a o ishodu arbitraže ovisit će i hoće li prosvjetni dodatak Vlada ipak morati isplatiti od 1. srpnja ove godine ili prema svojem prijedlogu tek od 1. siječnja iduće godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još