Hrvatska NA GRANICI GRUZIJE I RUSIJE

Tijela hrvatskih alpinista pronađena nakon 38 godina?

Gotovo četiri desetljeća prošla su otkako su ponajbolji jugoslavenski alpinisti stradali pri usponu na jedan poznatijih vrhova Kavkaza, gruzijsku Ušbu. Tijelima Zagrepčanina Viktora Tabakovića i Splićanina Nenada Čulića nije bilo traga sve do lani, kada je jedan češki alpinist fotografirao, kako piše Novi list, 'tijelo' jednog od njih. Danas u Gruziju odlazi izaslanstvo Hrvatskog planinarskog saveza s dokazima da bi posmrtni ostaci dvojice alpinista konačno mogli biti pronađeni

Jugoslavenska ekspedicija stradala je 1974. godine. Među 15 članova iz Slovenije, BiH i Srbije bilo je i šest hrvatskih alpinista. Uslijed lavine poginula su četvorica Hrvata: tijela Ante Bedalova iz Šibenika i Urse Vrdoljaka iz Zagreba pronađena su nekoliko dana kasnije. Taj događaj zapamćen je kao najtužniji dan u povijesti hrvatskog alpinizma, piše Novi list.

Češki alpinist koji je lani naišao na leš i 200-tinjak metara dalje staru alpinističku opremu, napravio je fotografije na kojima su stručnjaci prepoznali standardnu opremu tog vremena, ali i zavoje Ivo Lola Ribar te Plivine lijekove s podacima na hrvatskom jeziku. Na fotografijama se vide i tri cipele, pa se u Hrvatskom planinarskom savezu nadaju da bi mogli pronaći i drugo truplo.

Da bi od gruzijskih vlasti dobili dozvolu za prenošenje posmrtnih ostataka u domovinu, hrvatski izaslanici morat će poduzeti ekspediciju do mjesta na kojem su oni nađeni te donijeti DNA uzorak u Hrvatsku na identifikaciju. Novi list piše da će HPS-ova grupa morati brzo djelovati zbog opasnosti da ledenjak pod Ušbom ponovno sakrije tijelo i opremu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još