NA GRANICI GRUZIJE I RUSIJE

Tijela hrvatskih alpinista pronađena nakon 38 godina?

13.07.2012 u 14:37

Bionic
Reading

Gotovo četiri desetljeća prošla su otkako su ponajbolji jugoslavenski alpinisti stradali pri usponu na jedan poznatijih vrhova Kavkaza, gruzijsku Ušbu. Tijelima Zagrepčanina Viktora Tabakovića i Splićanina Nenada Čulića nije bilo traga sve do lani, kada je jedan češki alpinist fotografirao, kako piše Novi list, 'tijelo' jednog od njih. Danas u Gruziju odlazi izaslanstvo Hrvatskog planinarskog saveza s dokazima da bi posmrtni ostaci dvojice alpinista konačno mogli biti pronađeni

Jugoslavenska ekspedicija stradala je 1974. godine. Među 15 članova iz Slovenije, BiH i Srbije bilo je i šest hrvatskih alpinista. Uslijed lavine poginula su četvorica Hrvata: tijela Ante Bedalova iz Šibenika i Urse Vrdoljaka iz Zagreba pronađena su nekoliko dana kasnije. Taj događaj zapamćen je kao najtužniji dan u povijesti hrvatskog alpinizma, piše Novi list.

Češki alpinist koji je lani naišao na leš i 200-tinjak metara dalje staru alpinističku opremu, napravio je fotografije na kojima su stručnjaci prepoznali standardnu opremu tog vremena, ali i zavoje Ivo Lola Ribar te Plivine lijekove s podacima na hrvatskom jeziku. Na fotografijama se vide i tri cipele, pa se u Hrvatskom planinarskom savezu nadaju da bi mogli pronaći i drugo truplo.

Da bi od gruzijskih vlasti dobili dozvolu za prenošenje posmrtnih ostataka u domovinu, hrvatski izaslanici morat će poduzeti ekspediciju do mjesta na kojem su oni nađeni te donijeti DNA uzorak u Hrvatsku na identifikaciju. Novi list piše da će HPS-ova grupa morati brzo djelovati zbog opasnosti da ledenjak pod Ušbom ponovno sakrije tijelo i opremu.