HDZ PROTIV; HDSSB SUZDRŽAN

Domagoj Novokmet imenovan privremenim ravnateljem HRT-a!

13.07.2012 u 16:46

Bionic
Reading

Unatoč protivljenju oporbenog HDZ-a, aktualni urednik Mozaičnog programa HTV-a Domagoj Novokmet imenovan je vršiteljem dužnosti ravnatelja HRT-a. Novokmet je, osim podrške vladajuće koalicije i Hrvatskih laburista, imao i podršku novinara HRT-a, no to nije uvjerilo HDZ koji mu je spočitavao godine iskustva

Domagoj Novokmet ima 35 godina, 18 godina je u novinarstvu, dijete je HRT-a, po struci ekonomist. Više od 10 godina na uredničkim je poslovima, kreativan, poznaje organizaciju HRT-a i ideološki je neopterećen', tim je riječima u ime predlagača Odbora za medije novog vršitelja dužnosti ravnatelja opisao Branko Vukšić.

U pohvalama mu se tijekom rasprave pridružio i Josip Kregar, koji je Novokmeta kao kandidata predložio i na samoj sjednici Odbora za medije.

'Kandidat je osoba koja ima ugled u kući. To je osoba koja poznaje tehnologiju posla i zadovoljava sve kvalifikacije za v. d. Ovdje biramo v. d., i to u trenutku kada Sabor odlazi na odmor. Odgađanje te odluke značilo bi da odgađamo nužne, potrebne, korisne mjere koje v. d. mora poduzeti', kazao je Kregar.

Time je odgovorio na zahtjev HDZ-a, čiji je Jasen Mesić tražio odgodu glasovanja kako bi Odbor za zakonodavstvo mogao protumačiti odredbe Zakona o HRT-u koje govore o imenovanju ravnatelja.

'Mi ovdje ne govorimo o imenima, nego o principima. O principu političkog konsenzusa i principu zakonitosti jer tvrdimo da se sadašnji zakon ne poštuje i da se prije nije poštovao. O principu konsenzusa jer ga, uz sva naša nastojanja, nije bilo. Mi od predloženog kandidata nismo ni riječi čuli, nego smo samo čuli o novim kadrovskim čistkama. Je li to briga za funkcioniranje sustava? Ako vam nije stalo do mišljenja oporbe, onda budite dosljedni u zakonitosti. Ako stoje uvjeti da ravnatelj mora imati 10 godina iskustva, onda mora imati i vršitelj dužnosti. Ako zakon kaže da će se birati putem natječaja, onda je moralno, pošteno i pravedno da tako budu birani i urednici koje će postavljati v. d. To je jedini način da građani mogu vjerovati da intencija zakona nije da vladajuća koalicija ima potpunu političku kontrolu na HRT-u', kazao je Mesić zatraživši tumačenje Odbora za zakonodavstvo.

U tom prijedlogu pridružio im se nakratko i HNS, no samo kako bi se 'otklonile sve sumnje'.

'Što se tiče konsenzusa, to je dugi put i svojim djelovanjem i vođenjem države niste pokazali da ste spremni na taj korak i nemate pravo nas pozivati na to', kazao je HDZ-ovcima HNS-ov Jozo Radoš

Vladajuće je u prijedlogu da se imenuje Novokmet podržao i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. 'Hitna intervencija na HRT-u bila je nužna od početka ovog mandata. Hitna intervencija je potrebna protiv onih protiv kojih su novinari HRT-a protestirali s flasterima na ustima. Ta garnitura s HRT-a mora otići, a privremeno rješenje je jedan od načina. Nama je bitno da je novinarska struka kao privremeno rješenje prihvatila ovaj prijedlog', kazao je Lesar.

Suzdržani oko imenovanja bili su ipak u HDSSB-u, čiji je Dinko Burić podsjetio da je njegova stranka ionako bila protiv izmjena samog Zakona o HRT-u.

'Zakon je takav kakav jest i, što se tiče imenovanja v. d. ravnatelja, ne vidimo ništa posebno sporno. HDZ je sebi postavljao poslušne partijske kadrove i to isto sada radi SDP i, što se nas tiče, ništa se u biti neće promijeniti. S te strane i iz tih razloga, kod ovakvog prijedloga mi ćemo biti suzdržani. Ali upozoravamo i ukazujemo vladajućima – sve one stvari koje je radio HDZ i izgubio izbore, sada ih činite vi. I vjerujte mi, velike su šanse da ćete proći kao i oni i na gori način nego HDZ. Nemojte da vam uzor bude način vladanja HDZ-a', zaključio je Burić.

Na kraju rasprave, predsjedavajući Nenad Stazić samo je kratko pojasnio da 'tumačenje odredbi zakona nije u djelokrugu Odbora za zakonodavstvo', ali i da u samom Zakonu u HRT-u ne postoje odredbe koje govore o uvjetima za imenovanje v. d. ravnatelja. Domagoj Novokmet  na kraju je izabran sa 88 glasova za, 23 protiv i šest suzdržanih.