VARAŽDINSKA SAGA O SMEĆU

Inspektorica dopušta ilegalno odlaganje otpada!

13.07.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Komunalni otpad iz domaćinstava i poduzeća na području grada Varaždina, nakon jutrošnjeg zastoja, ipak se počeo odvoziti jer se dogodio još jedan presedan u varaždinskoj 'sagi o smeću': viša inspektorica zaštite okoliša, koja je prekršajno prijavila gradsko komunalno poduzeće Varkom te mu zabranila gospodarenje otpadom u Brezju - ponovno je odgodila svoju zabranu te dopustila odlaganje otpada na ilegalnoj deponiji narednih 60 dana

Tijekom prijepodneva u Varaždinu i četiri obližnje općine izostao je rutinski odvoz komunalnog otpada. Kamioni za odvoz otpada stali su jer nisu znali kamo s otpadom. Naime, istekla je jednomjesečna odgoda zabrane odlaganja otpada u varaždinskom predgrađu Brezje, lokaciji koja ne zadovoljava tehničke uvijete niti ima dozvolu za rad kao građevina za obradu i skladištenje otpada, odnosno nije mjesto određeno za privremeno skladištenje otpada. Upravo zbog tih razloga viša je inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček 31. svibnja zabranila svako gospodarenje otpadom na tom prostoru, uključujući i odlaganje bala.

Međutim, nakon ostavke ministrice Mirele Holy i sastanka u Ministarstvu gospodarstva, prolongirala je svoju zabranu za 30 dana, odnosno do 11. srpnja.No, viša inspektorica zaštite okoliša nije na tome stala, već je po isteku prve odgode zabranu dodatno prolongirala.

'Inspektorica zaštite okoliša ocijenila je da su ostvareni uvjeti za produženje odgode izvršenja rješenja za dodatnih 60 dana od dana primitka rješenja, i to temeljem zahtjeva Varkoma koji je iznio dosada poduzete aktivnosti na zbrinjavanju novonastalog komunalnog otpada na području grada Varaždina', objašnjava Martina Halužan, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Tako će se komunalni otpad, zahvaljujući odluci više inspektorice zaštite okoliša Kliček, i dalje odlagati na ilegalnoj deponiji u Brezju gdje ga je već više od 100 tisuća tona. To svako čudi, posebice ako se zna da je upravo ovih dana varaždinski Prekršajni sud kaznio Varkom sa 100 tisuća kuna, a njegovog direktora Tomislava Kezelja sa 16.667 kuna zbog odlaganja otpada u Brezju. Da apsurd bude veći, optužni prijedlog protiv njih podnijela je upravo viša inspektorica zaštite okoliša Kliček koja je sada i drugi put dopustila Varkomu da gospodari otpadom u Brezju.