DVOJNO DRŽAVLJANSTVO

Branimir Glavaš pobjegao u BiH

08.05.2009 u 19:14

Bionic
Reading

Branimir Glavaš, koji je na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina, viđen je u petak u Tomislavgradu u BiH, potvrdili su za Hinu visoki dužnosnici iz sigurnosnih struktura BiH. Prema glasinama koje su se danas mogle čuti u Osijeku, Glavaš je oko 10 sati viđen kako u crnom džipu prelazi granicu s BiH između Slavonskog i Bosanskog Šamca

Branimir Glavaš nalazi se na području Ljubuškog, gdje ima prijavljeno prebivalište na adresi Josipa bana Jelačića b.b., a posjeduje dvostruko državljanstvo, osobnu iskaznicu te vozačku dozvolu BiH, koja je izdana u Sarajevu, izvještava Nova TV. Prema tvrdnjama izvora Hine, Glavaš je u poslijepodnevnim satima viđen u središtu Tomislavgrada, ali i obližnjem selu Grabovici gdje se nije skrivao od pogleda znatiželjnika. Glavaš je navodno oko 18.30 sati popio kavu u Tomislavgradu.

Glasnogovornik federalne policije Robert Cvrtak rekao je za Hinu kako policija nema nikakvih podataka o tome skriva li se eventualno Glavaš u BiH. Dodao je da će federalna policija postupiti eventualno po nalogu Hrvatske ukoliko sa za Glavašem raspiše međunarodna tjeralica.

Prema izvorima Večernjeg lista iz BiH, Ivan Drmić, bivši saborski zastupnik HDSSB-a, Glavaša je dovezao u svoje selo Grabovicu. Glavaš je izvadio državljanstvo BiH s adresom u općini Ljubuški.

Glavašev dolazak u policiji nisu registrirali. Doznaje se da bi Glavaš mogao biti kod bratića jer su njegovi iz toga kraja iako je Glavaš rođen u Osijeku. Glavaš potječe iz hercegovačkog sela Drinovaca pokraj Gruda gdje se rijetko pojavljivao. Ne namjerava se predati i dragovoljno otići na služenje zatvorske kazne, doznaje Večernji list.

Glavaš se odlučio na bijeg kad je dobio informacije da će mu biti izrečena kazna zatvora veća od pet godina. Naime, da je osuđen na zatvorsku kaznu kraću od pet godina, pravomoćnost presude čekao bi na slobodi. Moglo se doznati da je odlučan u naumu da ostane na slobodi.

Formalno, Glavaš je i dalje slobodan sve dok Sabor ne donese odluku o skidanju imuniteta, a nakon toga izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ne odredi pritvor. Tek nakon toga, ako ga policija ne bude uspjela pronaći i odvesti u pritvor, moći će se reći da je u bijegu.

Predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a, osječko-baranjski dožupan Dinko Burić, izjavio je na večerašnjoj konferenciji za novinare da je Glavaš 'na sigurnom gdje se sklonio da ne postane u Sanaderovoj Hrvatskoj meta plačenih ubojica i mafijaša'. Burić je istaknuo kako se 'hrvatski general Branimir Glavaš sklonio na sigurno znajući za priče da je Sanaderu opasan i u zatvoru kao i za priče kako ovaj put više neće izaći iz zatvora'.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić, rekao je kako je osim Glavaševog sina jedino on imao dozvolu da prati današnje izricanje presude na Županijskom sudu u Zagrebu, premda je dio stranačkih čelnika i Glavaševih prijatelja htjelo biti u sudnici, 'ali im je to onemogućeno kao i dijelu medija kako bi javnost što manje znala o političkom procesu.'

Šišljagić je kazao da je Predsjedništvo stranke donijelo odluku da se Glavaš skloni na sigurno, 'jer su imali informacije kakva će biti presuda', a na novinarski upit do kada će Glavaš biti 'na sigurnom' rekao je da ne zna, kao ni to gdje se on nalazi. Ponovio je kako je 'Predsjedništvo stranke donijelo odluku da se Glavaš skloni na sigurno što je on prihvatio, jer postoji opasnost da se radi o tjelesnom i fizičkom integritetu Glavaša'.

Da je 'Sanader znao i diktirao presudu govori i činjenica što je prije dva dana došao u Osijek na stranački skup koji je trebao biti sljedeći tjedan', ustvrdio je Šišljagić, dodavši kako poručuje Sanaderu 'da je vrijeme nasilništva, nemorala i korupcije pri kraju'.

'Od samog početka nismo vjerovali u ovaj sud, pa tako ne vjerujem ni sada. I ja znam tko je bio moj otac ‘91. Znam da je bio heroj, da je obranio Hrvatsku. Znam da to vjeruje i Ivo Sanader i nadam se da će mu uskoro suditi narod', kazao je prestrašen i u šoku Glavašev sin Filip.

Hrvatska i BiH nemaju spprazum o međusobnom izručivanju, što znači da će Glavaš, poput mnogih drugih bjegunaca optuženih u Hrvatskoj, do daljnjega ostati nedostupan hrvatskim vlastima.

Hrvatski premijer Ivo Sanader u današnjem razgovoru s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom rekao je da se Hrvatska zauzima za potpisivanje sporazuma s BiH o međusobnom izručivanju, ali da bi se takav sporazum odnosio samo na određene kategorije ljudi.

Sanader je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da je sam inicirao raspravu o tome da se postigne sporazum s BiH koji bi onemogućio bjeguncima pred pravdom iz jedne države da se sklone u drugu.

'Takav bi se sporazum odnosio samo na izručivanje određenih kategorija ljudi, ne svih ... u sporazumima će se isključiti mogućnost da se primjerice hrvatski branitelji optuže po političkoj osnovi i da ih moramo izručiti. To neće ići tako', rekao je Sanader.