MESIĆ JE ZADNJI KOJI ĆE DOŽIVOTNO UŽIVATI

Nema više doživotnih povlastica za bivše predsjednike Republike

12.07.2012 u 11:40

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici u Sabor poslala svoj prijedlog izmjene Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti. Umjesto doživotnih povlastica koje ima Stjepan Mesić, ovaj će zakon Ivi Josipoviću ograničiti posebna prava na pet godina poslije prestanka mandata

Prema aktualnom zakonu, predsjednik Republike nakon isteka mandata na Pantovčaku ima doživotno pravo na vozača, automobil, osiguranje, plaću od 22.000 kuna i plaćanje svih troškova svog ureda. Izmjenom zakona predsjednik će sva ta prava imati pet godina nakon isteka također petogodišnjeg mandata, ali s izmjenom u iznosu mjesečne plaće.

Odlukom o ukidanju povlaštenih mirovina, donesenom na početku mandata Kukuriku vlade, predsjednik Republike nakon isteka mandata imat će pravo na mirovinu iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u iznosu od 8.800 kuna.

Ministar Mirando Mrsić istaknuo je i da predsjednik Republike, kao i drugi državni dužnosnici i saborski zastupnici, ima pravo poslije isteka mandata vratiti se na radno mjesto koje je imao prije stupanja na državnu dužnost. Ako se to ne dogodi, njegov poslodavac mu mora naći neko drugo mjesto u sustavu.

Mrsić ističe da se ovaj zakon ne može primjenjivati retroaktivno i da za predsjednika Stjepana Mesića ostaje vrijediti stari zakon i doživotna prava.

Premijer Zoran Milanović zadovoljan je ovim rješenjem te kaže: 'Prošlo je pet do šest mjeseci od razgovora koje smo vodili na ovu temu i došlo je vrijeme da napokon učinimo nešto. Ovo je razumno, srednje rješenje.'