DILEME OKO UMJETNE OPLODNJE

'Ako život počinje začećem, zašto je HDZ dopustio abortus?'

12.07.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Dok se u Hrvatskom saboru vodila verbalna borba o prijedlogu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i ključnim nesporazumom je li to medicinski ili svjetonazorski problem, Udruga Roditelji u akciji (RODA) predstavila je letak o 'istinama i lažima o MPO'. Svoju su riječ o tom fenomenu, nedostacima i nesporazumima, ali i onoga što se može 'iščitati između redaka' za tportal dali biolozi i sociolozi

Udruga RODA u svojem je letku simbolično nazvanom 'Laži koje stalno slušamo i istine koje rijetko čujemo' apelirala na iznošenje istine o tome 'što medicinski potpomognuta oplodnja uistinu jest'

Cilj im je, kako navode, 'demantirati neistine te skandalozne, lažne i neutemeljene optužbe koje se šire u javnosti na štetu pacijentica i pacijenata koji imaju stvaran medicinski problem i potrebu za liječenjem' te educirati javnost kako bi 'zaustavili hajku i stigmatiziranje neplodnih osoba u borbi za pravo na optimalno liječenje'.

'Potrebna je edukacija o tome što potpomognuta oplodnja doista jest – premošćivanje medicinskog problema koji sprječava spajanje muške i ženske spolne stanice te unošenje zametka u ženino tijelo gdje se sve nastavlja odvijati jednako kao i nakon čina prokreacije. Svaki zametak je osobama koje se bore s neplodnošću dragocjen i svaki predstavlja nadu da će se iz njega razviti toliko željeno dijete', stoji, među ostalim, u letku Udruge RODA

Dr. Alfred Kniewald, biolog koji se medicinskom oplodnjom bavi više od 30 godina te je, zajedno sa suprugom Tatjanom, jedan od pionira reprodukcijske biologije u svjetskim okvirima, također pozdravlja novo zakonsko rješenje. Uz napomenu kako ima prednosti u odnosu na tzv. Milinovićev zakon, jer je prihvatljiviji za žene, ipak daje i neke primjedbe.

'Po zakonskom prijedlogu država pet godina plaća pohranu jajnih stanica, spermatozoida i ranih embrija, no budući da se ne radi o medicinskoj usluzi, a kako bi ljude potaknuli na razmišljanje o svojem genetičkom materijalu, morate ih na neki način opteretiti. Jedino opterećenje koje funkcionira je financijsko', smatra dr. Kniewald.

Kaže kako su u svijetu česta rješenja po kojem se s pacijentima napravi ugovor o čuvanju jajnih stanica, spermatozoida ili ranih embrija pa ga čudi predloženo zakonsko rješenje.

'Predviđeno je da se nakon isteka pet godina, koje plaća država, ta obveza prepušta paru da plaća. Ako ne mogu, onda se rani embriji doslovno poklanjaju. To se može u nekoj afričkoj državi ili tamo gdje čovjek nema nikakvu vrijednost, ali se takva glupost ne može napraviti u jednoj organiziranoj državi kakvom se smatramo', ukazuje Kniewald.

Po njemu je, uz druge propuste, ključno to što je u zakonu jako puno detalja što ga čini nedorečenim. Podsjeća kako je prošlo zakonsko rješenje imalo 57, a novo 63 paragrafa, a u Njemačkoj i Švicarskoj to su riješili u 12 članaka.

'Kad pročitate jedan od ta dva zakona nemate nikakvih dilema. Kad pročitate hrvatski zakon ne znate što vam je činiti u određenoj situaciji. Inače su nam svi zakoni nedorečeni pa i ovaj', primjećuje Kniewald.

I biolog Alfred Kniewald, ali i sociolog Sandi Blagonić upozoravaju kako je rasprava o zakonskom rješenju koje treba pomoći neplodnim parovima da lakše dobiju dijete zapravo otišla u slijepu ulicu politiziranja i prikupljanja političkih bodova. Posebne kritike upućuju na račun HDZ-a.

'Kako je bilo moguće, ako se držimo principa po kojem život počinje začećem, da su cijelo vrijeme u vladavini HDZ-a dopuštali abortus? Slijedom te iste činjenice trebalo bi zabraniti i abortus, jer je HDZ ona stranka koja je dopustila abortus i još jedan pokolj, ako baš pričaju o velikim tragedijama – Jasenovcu i Bleiburgu', kaže sociolog Sandi Blagonić.

'Crkva je opet promašila cilj'

Uz priču o politiziranju novog zakonskog rješenja o medicinski potpomognutoj oplodnji, sociolog Sandi Blagonić je komentirao i ulogu Crkve, njezin stav, ali i činjenicu da se u crkvi Sv. Marka moli protiv zakona te za savjest zastupnika i spas djece od zamrzavanja.

'Crkva očito ima problema sa svojom pastvom, jer i ona, kao i konzervativne udruge, vrlo često promašuju cilj, baš kao i po pitanju homoseksualnosti. U tom vide prijetnju rastakanju obitelji, umjesto da se zapitaju što se događa s obitelji. Tako je i s MPO gdje svaki vjernik, slušajući svoju savjest, ima mogućnost izabrati ili ne izabrati umjetnu oplodnju', kaže Blagonić.

Uz tu nedosljednost, kako je ocjenjuje, navodi na drugoj strani i licemjerstvo. U tome smislu podsjeća kako 'HDZ figurira kao tobože konzervativna stranka, pa bi bila vrlo zanimljiva analiza postotka razvedenosti u HDZ-u i SDP-u'. Blagonić je siguran da u HDZ-u ima više razvedenih nego u redovima najljućih političkih protivnika

'Indikativnim mi se čini da cijelo vrijeme otkako je na čelo HDZ-a došao Tomislav Karamarko, pa i prije, ta stranka ne daje nikakvu suvislu kritiku gospodarskog programa SDP-a, odnosno alternativni pristup, jer očito postoji konsenzus dvije stranke u pogledu rješavanja ekonomske krize. Očito je kako su pitanja umjetne oplodnje, abortusa, homoseksualnosti ili gay pridea jedine distinktivne točka između te dvije stranke', primjećuje Blagonić.

Na kraju, a ne manje zanimljivo, navodi još jedan detalj po kojem su se od uspostave neovisne i slobodne Hrvatske u parlamentu 'fizički sukobljavali jedino i isključivo HDZ-ovci'. 'Mislim da se dogodilo pet fizičkih napada HDZ-ovih zastupnika na kolege iz drugih stranaka što je formalno protivno jednoj konzervativnoj i katolički orijentiranoj stranci koja se zalaže za ljubav prema bližnjemu', zaključuje Sandi Blagonić.