PALE I KAZNENE PRIJAVE

Sindikalist Jadrankamena priprema 'desant na Split'

11.07.2012 u 17:19

Bionic
Reading

Radnici Jadrankamena okupljeni oko sindikalista Tončija Drpića za četvrtak ujutro ponovno pripremaju 'desant na Split': ranim jutarnjim trajektom s Brača dolaze pred Trgovački sud, uoči prvog ročišta u stečajnom postupku nad tvrtkom. Nitko ne može pretpostaviti kako će se razvijati situacija s obzirom na to da Drpić i trojica njegovih kolega imaju zabranu približavanja stečajnoj upraviteljici Anči Bašić na manje od 50 metara, a sindikalist svejedno najavljuje prosvjed upravo ispred zgrade suda

'Dolazimo u Split kao dalmatinska udarna brigada! Svi ćemo biti odjeveni u bijelu boju, promarširat ćemo kroz grad i prosvjedovati pred Trgovačkim sudom', najavio nam je Drpić. Njegov dio radnika uvjeren je da cilj stečaja nije nastavak proizvodnje, nego gašenje Jadrankamena i rasprodaja imovine, a smatraju i da je stečajna upraviteljica Bašić - druga po redu koja im ne odgovara - nelegalno na toj poziciji jer je u stečajnom postupku njezina rođakinja prijavila potraživanja svoje tvrtke u visini od 60 tisuća kuna. Nakon otkrića ovog podatka, za koji Bašić navodno nije znala, rođakinja je povukla svoju tražbinu, pa je Trgovački sud odlučio da Bašić može nastaviti sa svojim poslom.

Sutrašnje stečajno ročište tek je prvo u dugom postupku i službeno se naziva pripremnim, a gotovo je sigurno da će najveći vjerovnici (država, Erste banka i Centar banka) pristati pretvoriti svoja potraživanja u vlasnički udio. Tek sutra službeno će se odobriti izrada stečajnog plana za Jadrankamen, premda ga stečajna upraviteljica priprema već tjednima.

Uoči ročišta objavljena je informacija o kaznenoj prijavi koju su protiv Drpića, njegovih kolega Josipa i Marka Eterovića te 'jedne ili više osoba iz Hypo banke' podnijeli dioničari Jadrankamena Denis Erceg i Nikola Kovačević, koji tvrde da je sindikalna buna u Pučišćima inscenirana kako bi tvrtku preuzeo Drpić 'ili netko iz Hypo banke'. Erceg i Kovačević optužuju da je Jadrankamen oštećen za najmanje 60 milijuna kuna te da su sve 'nepotrebne sindikalne akcije' bile dirigirane upravo iz Hypo banke ili PR agencije Millenium, koja je navodno dobila pola milijuna eura kako bi u javnosti stvarala dojam o ugroženim radnicima.

Splitska policija i Državno odvjetništvo istražit će i tvrdnju da je sindikalna odvjetnica Katja Jajašprije nekoliko tjedana 'privatnim zrakoplovom doputovala iz Rijeke u Split' kako bi branila uhićenog Drpića te pokušati doznati tko je platio njezino putovanje.

'Slatko sam se nasmijao! Da, Hypo banka nas plaća, evo upravo idem na farmu krava koju sam dobio na poklon', reagirao je Drpić i upozorio da su Erceg i Kovačević 'dva Orešarova budalaša'. Nije se, kaže, ovako nasmijao već mjesecima.

'Ova prijava nam je dobrodošla, još ćemo biti složniji! Ne, neću tužiti njih dvojicu - radije ću im pronaći dobrog liječnika', kazao nam je Drpić. U agenciji Millenium, koju vodi docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Božo Skoko, optužbe su shvatili puno ozbiljnije. 'Protiv ta dva gospodina podnijet ćemo kaznenu prijavu zbog lažnog prijavljivanja i privatnu tužbu za naknadu štete', kazao nam je Skoko. U agenciji tvrde da nemaju nikakav odnos s Jadrankamenom ili njegovim sindikatom te da ni na koji način nisu sudjelovali u sindikalnim akcijama. O svojoj suradnji s Hypo bankom nisu željeli javno govoriti.