'PREVELIK PROSTOR ZA VJERSKE ZAJEDNICE'

'Rode' popljuvale stav Crkve o umjetnoj oplodnji

10.07.2012 u 22:25

Bionic
Reading

Udruga Roda reagirala je večeras na 'senzacionalizam, neistine i neispunjena obećanja' vezane uz konačni prijedlog Zakona o medinski pomognutoj oplodnji koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, te upozorila kako se u medijima daje prevelik prostor svjetonazorskim raspravama pojedinih vjerskih zajednica o zamrzavanju embrija, koje nemaju nikakvu utemeljenost u stvarnosti i znanosti

'Aktualna tema trenutno je potpuno neosjetljivo i okrutno optuživanje neplodnih osoba zvučnim krilaticama kao što su 'ubojstva djece' i 'osuđivanje embrija na smrt', iako je znanstvena činjenica da embriji u postupcima potpomognute oplodnje nisu ugroženiji od embrija u tijelu majke prilikom spontanog začeća. Usporkos tome, razbacuje se prijetnjama o raspisivanju referenduma protiv Zakona i brojkom od 130 tisuća građanki i građana koji navodno podržavaju takav zahtjev', napominju iz Roda.

Upozoravajući kako u Hrvatskoj problem neplodnosti muči svaki šesti par, iz Roda nadalje upozoravaju kako se ljude ne informira o tome što zaista potpisuju, već im se sugerira da moraju potpisati ako su zaista katolici te da potpisuju 'za život'.


'Neplodnost je bolest koju takvom tretira i Svjetska zdravstvena organizacija. Ne mogu 130 tisuća onih koji nemaju potrebu za liječenjem od neplodnosti, a uz to nisu nužno u fertilnoj dobi, odlučivati o mogućnosti liječenja ili uskraćivati liječenje oboljelim osobama, a da ih se pri tom prilikom prikupljanja potpisa obmanjuje neistinama i poluinformacijama', smatraju u toj udruzi.

U priopćenju se dalje dodaje kako već i sam prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji sadržava odredbe o ograničenju prava na samo četiri stimulirana postupka i dva postupka u prirodnom ciklusu na teret državnog proračuna, 'koje uskraćuju optimalno liječenje jednom dijelu neplodne populacije i to, nažalost, siromašnijem, koji si neće moći platiti daljnje liječenje'.

'Retroaktivnim računanjem njima će se, iz financijskih razloga, pridružiti još jedna velika skupina ljudi koji se liječe medicinski potpomognutom oplodnjom – ona kojima će se njihovo pravo na '4+2' već smatrati iskorištenim jer su bili prisiljeni liječiti se u suboptimalnim postupcima po 'Milinovićevu zakonu'.

Takav socijalno nepravedan model uskratit će optimalno liječenje velikom broju neplodnih osoba, pri čemu je retroaktivna primjena Zakona nepravedna i potpuno nelegitimna', ističu, te zaključuju kako je od velike važnosti da se taj zakon donese što prije, ali upozoravaju kako je još važnije da on 'bude pravedan, moderan, transparentan, te da omogućuje optimalno liječenje svima'.