GLAVAŠEVA OPROŠTAJNA SNIMKA

'Treći put me nećete uhvatiti'

08.05.2009 u 15:37

Bionic
Reading

Branimir Glavaš osuđen je na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno na 10 godina zatvora za zločine nad srpskim civilima u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'. Glavaš se na izricanju presude nije pojavio, a njegov sin Filip i stranačke kolege iz HDSSB-a podijelili su novinarima DVD s video porukom Branimira Glavaša, u kojoj napada premijera Sanadera, državnog odvjetnika Mladena Bajića, pravosuđe i medije te poručuje da ovo neće biti njegovo zbogom, nego doviđenja

'U Hrvatskoj su pravo i pravda za vladavine Sanadera doživjeli još jedan poraz, a to se najbolje očituje u ovoj pravosudnoj farsi koja se protiv mene vodi posljednje četiri godine', kaže Glavaš u svom najnovijem gerilskom video uratku, koji je očito snimljen za svaki slučaj ili je Glavaš imao informaciju da će biti osuđen pa se nije ni pojavio na izricanju presude, nego je, kako reče predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić, sklonjen na sigurno.

Glavaš u videu svoj proces uspoređuje s 'Procesom' Franza Kafke, a kao svoj najveći grijeh navodi činjenicu 'da je na vlast doveo monstruma koji Hrvatsku sustavno uništava i koji ga više od četiri godine pokušava eliminirati'.

Glavaš na kraju poručuje da ovo neće biti njegovo zbogom, nego doviđenja.

Vlada 'bez komentara'

Vlada je priopćila da nikada do sada nije komentirala nepravomoćno izrečene presude sudskih tijela pa u tom smislu ne želi komentirati ni najnovije nepravomoćne presude u postupku za slučajeve 'garaža' i 'selotejp'. U priopćenju stoji da Vlada 'najoštrije odbacuju neistinite, tendenciozne i zlonamjerne tvrdnje o bilo kakvom utjecaju na pravosudna tijela tijekom sudskoga postupka kao i za izrečene presude'.

Ističe se da su takve tvrdnje 'unaprijed propali pokušaji da se cijeli predmet prebaci s pravosudnog na politički teren što Vlada, također, najodlučnije odbacuje'. Republika Hrvatska je pravna i demokratska država u kojoj ni jedan pojedinac nije i ne može biti iznad zakona pa tako i nepravomoćno osuđene osobe u ovom postupku, navodi se u priopćenju Vlade.

GLAVAŠEVO OBRAĆANJE JAVNOSTI U CJELINI

Obraćam vam se u trenutku koji dramatično određuje moju daljnju sudbinu kao čovjeka, političara i hrvatskog generala.Obraćam vam se u trenutku kada je nepobitno potvrđeno da su u Hrvatskoj pravo i pravda doživjeli po tko zna koji put u vrijeme ove mračne vladavine Ive Sanadera još jedan poraz.Stavljanje pravosuđa u funkciju uskih političkih interesa kako Ive Sanadera tako i njegove korumpirane i nemoralne političke elite najbolje se očituju u ovoj pravosudnoj farsi koja se protiv mene vodi u posljednje četiri godine.

No, da će njegovoj apsolutističkoj i korumpiranoj vlasti doći kraj svjedoči i činjenica da su mi njegovi najbliži suradnici javili kako je naložio i zahtjevao od suca Željka Horvatovića da me bez pravne osnove osudi na višegodišnju zatvorsku kaznu.Hapšen sam po njegovu nalogu, bez razloga dva puta, treći mu put to zadovoljstvo neću priuštiti, jer progonjen sam, optužen, bez argumenata, suđen i presuđen kao u Kafkinom procesu.

Ispričavam se vama i svim ostalim građanima Hrvatske jer sam svojim političkim autoritetom doveo na vlast monstruma koji našu domovinu sustavno uništava i koji me već više od četiri godine pokušava eliminirati uz sve one koje je do sada locirao, identificirao, uhitio i transferirao u maniri već dugo neviđenog izdajnika i sluge.Sanader ne vodi stranku i državu nego je upotrebljava. I ne želim da bilo koji moj sugrađanin više ikada doživi da ga u atmosferi linča kakva je pratila moj progon praktički na samom početku osude a onda traže svjedoke i dokaze protiv mene.A tko me je teretio u ovom procesu?

Krunoslav Fehir ubojica, koji je šest puta mijenjao iskaz a na kraju slao prijeteće SMS poruke Dragi Hedlu i samome sebi. Zaštićeni svjedok 06 presuđen za gospodarski kriminal. I ostali Bajićevi svjedočki aduti su impresivni. Tihomir Apari, ubojica vlastite supruge za što je pravomoćno osuđen, zatim Milan Šipoš višestruki silovatelj koji je s 37 godina starosti presuđivan na više od od 20 godina zatvora, Ljepojko Rukelj koji je izbačen i iz milicije tadašnje Jugoslavije inače klasić današnjeg ravnatelja policije Vladimira Fabera, zatim Nikola Vasić, pravomoćno presuđen zbog oružene pobuna protiv Republike Hrvatske.

A tko je scenarist i redatelj ove političko-pravosudne farse? Državni odvjetnik Mladen Bajić i njegov policijski poslušnik Vladimir Faber, zapamćen još iz devedestih kada je sa svojim milicijskim vodom mlatio Bad Blue Boyse na Maksimiru. Ovaj puta njegov milicijski vod nije morao tući već iznuditi, ucijeniti, falsificirati, fabricirati, a sve kako bi me uklonio iz javnog života. Producent Ivo Sanader filmu je naslov odredio još 23. travnja 2005. godine: "Od danas Glavaš više ne postoji". Statistu, sucu Željku Horvatoviću, dodjeljena je tek sporedna uloga od dvije riječi "kriv je".Progon dug četiri godine, proces od 1.056 dana, više od 10.000 stranica spisa, 200 svjedoka.

Pet je osoba za vrijeme procesa umrlo, četiri svjedoka i jedan odvjetnik. Neću dozvoliti Mladenu Bajiću i njegovom Državnom odvjetništvu da kao politički slugani u dnevno političke svrhe fingiraju moju ulogu u Domovinskom ratu. Ljudi u Sanaderovoj Hrvatskoj postaju zločinci kad to kome zatreba. Postaju zločinci kada to zatreba najvećem među mafijašima ne samo na hrvatskim nego i srednjoeuropskim prostorima Ivi Sanaderu.

Taj mafijaš i kriminalac zloupotrebljava Mladena Bajića i instituciju državnog odvjetništva, daje im imena i izdaje naloge za progon onih s kojima se politički ne slaže.Zloupotrebljavajući institucije državnog sustava i represivnog aparata bira i određuje gospodarske sustave i tvrtke za uništenje ako se njihovi vlasnici drznu suprotstaviti i neispoštivati njegove megalomanske financijske zahtjeve.

Medijska i pravosudna kampanja u mom slučaju ne može se doživjeti drugačije nego kao pokušaj Sanadera i HDZ-a da me pod svaku cijenu slome, ali da slome i naš regionalistički koncept koji direktno ugrožava HDZ, i to ne samo u Slavoniji. I zato vama, a i Ivi Sanaderu, neću reći zbogom, nego doviđenja.