DALMACIJA U PLAMENU

Vatrogasci se jedva spasili iskakanjem iz gorućeg kombija

10.07.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Vatrena fronta u požaru pokraj Vodica bila je duža od kilometra, a u poslijepodnevnim satima vatra je u jednom trenutku doslovno prešla preko vatrogasnog kombija. Vatrogasci su na vrijeme iskočili iz vozila

Na području sjeverne Dalmacije u utorak buknuo je niz požara. U šumskom požaru u zaleđu Vodica dva su vatrogasca lakše ozlijeđena. 'Riječ je o opeklinama i gutanju dima i, na sreću, o lakšim ozljedama. Upravo stavljamo požar pod kontrolu', rekao je zapovjednik JVP-a Šibenik Darko Dukić.

Vatrena fronta u ovom požaru bila je duža od kilometra, a u poslijepodnevnim satima vatra je u jednom trenutku doslovno prešla preko vatrogasnog kombija.'Vatrogasci su doslovno iskočili iz vozila', rekao nam je Dukić. Vatrogasno vozilo u potpunosti je izgorjelo.

'U 13 sati primljena je dojava o požaru u miniranom području u Budaku. Gori hrastova šuma, na terenu su pripadnici DVD-a Stankovci, ali s obzirom na to da ne mogu djelovati, upućena su i dva zračna traktora', izvijestili su zadarski vatrogasci. Požar gasi 85 vatrogasaca s 26 vozila te dva zračna traktora.

Samo pet minuta potom primljena je i dojava o požaru u Ostrovici gdje u blizini kuća gori hrastova šuma. 'Na terenu su djelatnici JVP-a Benkovac, a pozvane su i zračne snage. No zbog požara u Vodicama na kojem djeluju četiri kanadera i dva zračna traktora, nemoguće je dobiti kanader koji je hitno zatražen', istaknuli su u utorak poslijepodne iz zadarskoga vatrogasnog operativnog centra. Poslijepodne je buknuo požar i u Banjevcima u miniranom području.

'Iako su požari veliki, obranit ćemo kuće', rekao je Željko Šoša, zapovjednik zadarskog JVP-a. Zbog požara u zaleđu Vodica oko 13.20 sati državna cesta D-27 zatvorena je za promet.

Gori i na području Splitsko-dalmatinske županije. Prvo je buknuo požar na otvorenom prostoru pokraj Sinja, u Radošićima, no taj je požar stavljen pod nadzor pa su dva zračna traktora i helikopter za gašenje poslani na požar u predjelu Bitelići, također kod Sinja. Dojavu o tom požaru vatrogasci su primili u 15.16 sati.