EKSPEDICIJA KAVKAZ12

Sedmero Hrvata kreće u osvajanje dva najviša europska vrha

10.07.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Sedmeročlana ekipa mladih entuzijasta za tjedan dana kreće u Rusiju na alpinističku ekspediciju pod nazivom 'Kavkaz12' s ciljem osvajanja dva najviša europska vrha - istočnog i zapadnog Elbrusa. Vrhove Elbrusa planiraju napasti članovi riječke inicijative Turbo Loza Injection (TLI) od 17. do 31. srpnja, javnosti od ranije poznati po Prvoj hrvatskoj sveučilišnoj ekspediciji Kilimanjaro Africa 2010

Voditelj ekspedicije je, kao i u afričkom scenariju, 27-godišnji RiječaninVitomir Maričić, a ostatak tima čine Riječani Zoran Nebić (32) i Sandro Erceg (26), također članovi afričke priče, kojima su se ovoga puta pridružili Kristina Ribarić (28) s Raba, Goran Matošević (37) iz Zagreba, Boris Zubčić (36) iz Zadra te Marino Petretić (54) iz Rijeke.

Gdje se nalazi planina Elbrus?

Planina Elbrus smještena je na jugozapadnom dijelu Ruske Federacije, nedaleko od gruzijske granice u zapadnom području gorja Kavkaz. Nebo dodiruje s dva najviša europska vrha – istočnim (5621 m) i zapadnim Elbrusom (5642 m). Vrh Kavkaza prekriven je vječnim ledom. Ledena kapa Elbrusa sastavljena je od 22 ledenjaka, iz kojih teku tri glavne rijeke: Baksan, Malka i Kuban. Elbrus je neaktivni vulkan. Tokovi lave, vulkanski pepeo i krhotine te piroklastični kalupi blata prekrivaju planinu. Na vrhu zapadnog Elbrusa je golemi vulkanski krater. Smatra se da se posljednja erupcija dogodila oko pedesete godine prošlog stoljeća. Istočnom stranom planine još uvijek isparavaju sumporaste fumarole.

Kavkaz i Elbrus mitološki su bogat prostor slavenskim pričama o vješticama i šumskim bićima. Na Kavkazu je navodno snimljen i dokumentiran Jeti. Svakako najpoznatija priča je ona o Prometeju, kojeg je Zeus okovao na vrhu Kavkaza jer je ukrao vatru bogovima. Prometeja je na kraju oslobodio i spasio Herkules, nakon mukotrpnog kavkaskog uspona.

Elbrus je, kao i mnogi poznati vrhovi, posljednje počivalište mnogih alpinista i planinara. Vječni led Elbrusa godišnje zadrži tridesetak života. U novijoj povijesti, 2004. godina zabilježena je kao najcrnja s čak 48 evidentiranih smrti. Smrtnost penjača je velika i Elbrus se smatra jednim od najsmrtonosnijih svjetskih vrhova. Iako tehnički ne spada u teške uspone, ledenjaci, ekstremna visina, temperatura i vjetar ne smiju se podcijeniti.

Posebnost ovog uspona je što, za razliku od ostalih ekspedicija, nije izabrana standardna južna ili sjeverna ruta, već se odvažno otvara direktna linija prema istočnom vrhu. Nakon osvajanja istočnog vrha slijedi spuštanje u sedlo i ponovno uspinjanje direktno do zapadnog vrha i kratera.

S organizacijske strane, problematiku projekta predstavlja politika Rusije vezano uz dozvole ulaska u regiju i kretanje Kavkazom koji je vojno-civilna zona, a sportski izazov projekta je surova klima i sam uspon do visine preko 5600 metara, gdje su disanje i kretanje uvelike otežani.

'Nadamo se da nas ruska vojska neće zamijeniti za teroriste', rekao je Zoran Nebić danas u Rijeci na predstavljanju, dok je voditelj ekspedicije Vitomir Maričić istaknuo da im je najvažnija poruka za javnost da ovakvi projekti nisu nemogući.

'Većini mladih ljudi ovo na prvi pogled izgleda nedostižno i ne usuđuju se odvažiti na ovakve pothvate, a mi samostalnim i kvalitetnim radom to ostvarujemo dosta uspješno', poručio je Maričić, koji se nada da će svi članovi, ukoliko im se vrijeme posreći, stići do cilja. Dodao je da bi uspon trebao biti tehnički jednostavan te da će sve proći dobro ako svi budu u dobroj formi i odgovorno pristupe usponu u Rusiji.

'Trenutno su nam puno bliži problemi administracije, troškova i tehnike jer namjeravamo donijeti materijal za budući film', istaknuo je.

Naime, potaknuti uspjehom dokumentarnog filma 'Kilimanjaro Africa', alpinisti - istraživači i ove su godine postavili za cilj snimiti, montirati i publici predstaviti kvalitetniji dokumentarni film o pustolovini 'Kavkaz12', o čijoj kvaliteti jamče članovi ekspedicije Goran Matošević i Boris Zubčić, obojica profesionalni fotografi i snimatelji.

TLI-jevci tvrde da će na taj način prenijeti poruku o mogućnostima dostizanja najviših vrhunaca, bilo da se radi o znanosti, sportu ili doslovno - vrhovima kontinenata. Uz podršku Grada i Županije, posebnu čast i motivaciju im, istaknuli su, predstavlja podrška predsjednika Ive Josipovića koji ih je primio na Pantovčaku i poželio im puno sreće i uspjeha prilikom realizacije postavljenih ciljeva.

'Sve započinje odlukom, a najčešće smo sami sebi, pod utjecajem okoline i medija, najveća prepreka do ostvarenja snova i ciljeva. Nadam se da će ovi projekti, koji su od ideje do produkcije dokumentarca isključivo u našim rukama, potaknuti druge, pogotovo mlade, na način razmišljanja i djelovanja: ako mogu oni, mogu i ja', poručio je Maričić.