NEGATIVNA NAGRADA GREY GLOBE

Ramsarska konferencija upozorila na štetno reguliranje Dunava

09.07.2012 u 17:58

Bionic
Reading

Na konferenciji potpisnica međunarodne Ramsarske konvencije o močvarnim područjima od međunarodnog značaja održane prošli tjedan u Bukureštu u Rumunjskoj upozoreno je da Kopačkom ritu prijeti neodrživo upravljanje

Zaštićenim dijelovima močvarne prirode Svjetska mreža močvarnih područja (The World Wetland Network) dodijelila je nenovčane nagrade Wetland Globe. Blue Globe dodjeljuje se za najbolje prakse upravljanja močvarama, ali Kopačkom ritu dodijeljena je nagrada Grey Globe kojom se nastoji upozoriti na močvare koje se aktivno degradiraju, zanemarene su ili su pod prijetnjom.

'Cilj ovih nagrada je ukazati na to da će bez nacionalne zaštite, kratkoročni ekonomski dobitak i zagađenja ozbiljno degradirati mnoga močvarna područja. Kopački rit je, podsjetimo, pod prijetnjom zbog planirane regulacije 53 rkm Dunava. WWF, koji Kopački rit promovira kao srce Europske Amazone, zajedno s partnerskim nevladinim organizacijama nastoji spriječiti realizaciju planiranog projekta', priopćio je hrvatski ured WWF-a, Svjetske organizacije za zaštitu prirode.

'Močvare su u uskoj vezi s ljudima. One ne samo da osiguravaju staništa mnogim biljnim i životinjskim vrstama, već i ljudima mogu osigurati sredstva za život i odlične ekonomske dobitke ako se njima upravlja na odgovarajući način', rekao je u Bukureštu Chris Rostron, predsjednik Mreže močvarnih područja, priopćio je WWF.

Rostron je dodao da ako se močvarama ne upravlja na adekvatan i održiv način, u cilju kratkoročne dobiti štetne po prirodu, životna staništa postaju uništena i razne biljne i životinjske vrste izumiru.

Blue Globe nagradu dobile su močvare u Madagaskaru, Japanu, Bugarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Peruu i Novom Zelandu. Uz Kopački rit, Grey Globe dobile su močvare u Australiji, Kolumbiji, Južnoj Koreji, Beninu te Zapadnoj Africi.