BISKUPI O UMJETNOJ OPLODNJI

'Pobjeda na izborima ne daje vam vlast nad životom i smrću'

09.07.2012 u 16:54

Bionic
Reading

Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u današnjoj izjavi o Konačnom prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji podsjeća kako predlagatelji zakona neprestano ističu da su tijekom ,promidžbe obećali građanima donošenje takvog zakona smatrajući da ih obećanje uvjetuje, a pobjeda na izborima daje opravdanje za njegovo donošenje, no Stalno vijeće HBK ocjenjuje kako ni obećanje, ni pobjeda na izborima ne daje pobjednicima neograničenu vlast nad životom i smrću niti im daje otvorene ruke za urušavanje temeljnih vrijednosti poput braka i obitelji

Stalno vijeće HBK smatra da prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji po svome sadržaju i naravi duboko nemoralan i nehuman, a njegovo bi provođenje dovelo do nepredvidljivih posljedica za hrvatsko društvo, stoji u priopćenju iz Tiskovnog ureda HBK.

Naša je javnost preko medija obaviještena da je Konačni prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji sa sjednice Vlade upućen u daljnju saborsku proceduru s namjerom da ga se još ovoga tjedna usvoji prije ljetne stanke Hrvatskoga sabora, napominje Stalno vijeće HBK i dodaje kako po svom sadržaju i važnosti problematika koju obrađuje prijedlog zahtijeva široku demokratsku raspravu, u kojoj bi se otvoreno sučelili suprotstavljeni stavovi i argumenti, kako bi građani mogli dobiti uvid u vjerodostojne informacije i činjenice.


Stalno vijeće poziva saborske zastupnice i zastupnike, a posebno one koji se deklariraju kao katolici, da ne opterećuju svoju savjest donošenjem zakona koji je uperen protiv života te dostojanstva braka i obitelji. Također, Stalno vijeće, kako se navodi, 'u ovom ozbiljnom trenutku poziva sve vjernike na molitvu, post i pokoru kako bi na taj način, kao i na druge raspoložive načine, izrazili svoje opredjeljenje za kulturu života te vrednote braka i obitelji'.

Članovi Stalnoga vijeća smatraju da Konačni prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji ne štiti ljudska prava te da nije u skladu s duhom Ustava, jer začetim ljudskim bićima ne jamči pravo na život, već ih u najvećem broju slučajeva osuđuje na smrt.

Konačni prijedlog zakona 'nije human jer zbog selektivnog pristupa ima eugenički karakter, što je vidljivo iz članka 3. stavak 2. gdje se kao cilj, za razliku od važećeg zakona, navodi postizanje začeća, trudnoće i rođenje zdravoga djeteta, što je vezano uz neograničenu primjenu preimplantacijske genetske dijagnostike'.

HBK drži kako zakon nije u korist zdravlja žene i muškaraca jer 'postupci medicinski pomognute oplodnje u svojoj biti nisu liječenje jer ne dovode do ozdravljenja uzroka neplodnosti kao složenog zdravstvenog stanja'. Zakon, kako ocjenjuju u HBK, 'nije u interesu djece ni prije ni nakon rođenja jer, osim što onima začetima uskraćuje pravo na život, nekima od rođenih namjerno oduzima očinsku ljubav i skrb, što je u suprotnosti s Konvencijom o pravima djeteta'.

Prijedlog zakona 'nije usmjeren rješavanju problema već njihovom umnožavanju, kako u medicinskom, tako i u pravnom, a napose u moralno-etičkom smislu. To se osobito odnosi na nepoznat broj zamrznutih ljudskih bića – zametaka – čija je sudbina potpuno nepoznata i nedefinirana', stoji u Izjavi u kojoj se dodaje kako prijedlog zakona također nije na dobrobit liječnika i liječničke struke, jer narušava dostojanstvo liječnika koji bi zbog provođenja takvoga zakona kršili Hipokratovu zakletvu kao i Kodeks medicinske etike i deontologije Hrvatskoga liječničkog zbora.

Prijedlog zakona, kako ističe Stalno vijeće, nije u korist braka i obitelji jer se proširenjem kruga korisnika MPO-a ugrožavaju te dvije stožerne institucije društva u pokušaju da ih se izjednači s ostalim oblicima zajedničkoga života koje ih nikako ne mogu nadomjestiti.

Hrvatski biskupi drže kako prijedlog zakona nije ni u interesu budućnosti hrvatskih građana i njihova zdravlja, već, kako ističu, pogoduje financijskim i drugim interesima farmaceutskih tvrtka, zdravstvenih ustanova i uključenih zdravstvenih djelatnika.

Stalno vijeće smatra kako prijedlog zakona nije odrješit u sprečavanju zloporaba i kršenja zakona, jer ne predviđa strože kazne za ponavljanje djela, za djela koja izvrši organizirana skupina, te da ne predviđa kaznu oduzimanja licence za rad zdravstvenom i nezdravstvenom djelatniku koji prekrši odredbe zakona. 'On predviđa samo novčane kazne, no ne i kazne zatvora, kao što je to slučaj u zakonodavstvima drugih europskih zemalja koje su već regulirale to područje', stoji u Izjavi u kojoj biskupi podsjećaju kako se primjerice, u Francuskoj reproduktivno kloniranje kažnjava s 30 godina strogog zatvora i novčanom kaznom od 7,5 milijuna eura.

'Iz svega toga je očito da je Konačni prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji po svome sadržaju i naravi duboko nemoralan i nehuman, a njegovo bi provođenje dovelo do nepredvidljivih posljedica za hrvatsko društvo', stoji u Izjavi u kojoj se ističe kako zbog toga članovi Stalnoga vijeća HBK-a bezrezervno podupiru one građane koji su dosada potpisali Deklaraciju o početku i zaštiti ljudskog života u njihovim protivljenjima i traženjima glede donošenja Zakona u medicinski pomognutoj oplodnji.