DUBROVAČKI ŽUPAN O 'NEBULOZI'

'Trajekt umjesto Pelješkog mosta moglo bi biti trajno rješenje'

09.07.2012 u 16:27

Bionic
Reading

'Ne stoji ono što je ministar Siniša Hajdaš Dončić izjavio da po njemu ispada kako je Dubrovačko-neretvanska županija odgovorna za sadašnje neizvjesno stanje s prometnim povezivanjem juga Hrvatske. Odgovornost je na Vladi koja je odustala od izgradnje Pelješkog mosta i autoceste od Ploča do Dubrovnika. Činjenica je da je Ministarstvo odstupilo od rješenja koje predviđa prometna strategija i prostorni plan čime je narušen stup stvari', izjavio je Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

Što se tiče trajekta, riječ je o postignutom dogovoru sa ministrom kada su tražili rješenje kako omogućiti poduzetnicima prijevoz stoke i ostale robe koja sada ne može preko granice u Neumu.

'Bojimo se da bi to moglo biti trajno rješenje što bi bila nebuloza i besmislica', kaže Dobroslavić. No, kako se Pelješki most ni u kom slučaju ne može izgarditi do ulaska u EU, načelnici i gradonačelnici jednogalsno su dolučili da im je najprihvatljiviji trajekt Ploče-Trpanj, što je bio jedan od prijedloga kojega im je ministar ponudio.


'Sada on inzistira kao najprihvatljivijem trajektu Komarne-Brijesta. Mi smatramo da bi ugrozio Malostonski zaljev. Potrebno bi bilo naručiti Studiju utjecaja na okoliš i promijeniti prostorno-planksu dokumentaciju, što traži vremena. Opcija Ploče-Trpanj je bolja jer je u Trpnju već trajektno pristanište, a dobili bi i pelješku cestu koja je također iznimno važna', kaže Dobroslavić. Čudi ga inzistiranje Hajdaš-Dončića s obzirom da je, tvrdi župan, obećao da će poštivati odluku lokalne uprave.