Hrvatska MINISTAR ZDRAVSTVA:

'Zbog reforme su prijetili da će mi ubiti djecu'

  • Autor: M. V.
  • 7.12.2008 19:50:38
  • 7.12.2008 16:32:10

Gost HTV-ove emisije 'Nedjeljom u dva' bio je ministar zdravstva Darko Milinović, koji se dobro snašao na vrućoj Stankovićevoj stolici

Premda je već od početka pokazao da se kod nezgodnih pitanja neće odreći okolišanja, Milinović je nakon dužeg odugovlačenja ipak komentirao premijerovu nedavnu izjavu o tome da će iduća godina biti najteža za Hrvatsku od Domovinskog rata.

Borba za radna mjesta

Milinović je priznao da se slaže sa Sanaderom te da mu je žao što nije postignut dogovor sa socijalnim partnerima oko zamrzavanja plaća, što bi bilo 'za boljitak Hrvatske'.

'Vlada je mogla jednostrano donijeti zamrzavanje plaća, ali to ne bi bilo dobro prema socijalnim partnerima', istaknuo je ministar zdravstva, te je ponovio kako će iduća godina biti borba za poslove 50.000 do 70.000 Hrvata, premda je Vlada, kako tvrdi, 'donijela mjere zbog kojih je dosad svjetska kriza samo okrznula Hrvatsku'.

Prema nacrtu novog proračuna, Vlada je za 2009. zdravstvu namijenila 25 posto više novca nego prošle godine. Milinović smatra da ovogodišnje povećanje treba promatrati kroz prizmu dosadašnjih zakidanja njegova ministarstva proteklih godina, kad nije bilo reformi.

Ništa od Sveučilišne bolnice

Sa 4,6 milijardi proračunskih kuna više Milinović se planira 'uhvatiti u koštac s listom čekanja, povećat će se lista dostupnih lijekova, završiti razvojni projekti te će se dijelom novca sanirati dospjeli dug od 4 milijarde kuna koji do kraja iduće godine planira prepoloviti', sve ostalo smatrao bi neuspjehom.

Ministar zdravstva priznao je da se, na najmanje godinu dana, odustalo od obnove bolnice Jordanovac i Forenzičkog centra u Vrapču, a neće biti ništa ni od dovršetka Sveučilišne bolnice u Zagrebu, projekta koji je Milinović nazvao 'iznimno osjetljivim'.

Na Stankovićevo pitanje kako je moguće da 500 metara od Sveučilišne bolnice za godinu dana nikne sportska dvorana, dok od bolnice nema ništa već 25 godina, te znači li to da je Vladi zabava važnija od zdravstva, Milinović je odgovorio da je javno privatnim partnerstvom za nadolazeće rukometno prvenstvo zakupljeno osam dvorana po cijeni od 3,6 milijardi kuna, te da je Vlada uspjela naći balans i pokazati koliko je osjetljiva.

'Tri dana nisam spavao'

Kada su u pitanju povećanja cijena cigareta za 5 kuna po kutiji, zbog čega, kako kaže, nije spavao tri dana, ministar zdravstva priznao je da je od tog plana odustao kako ne bi pogodovao crnom tržištu te kako ga 'ne bi povezali s mafijom'. Cilj je, tvrdi Milinović, ionako bio da zdravstvo dobije 32 posto trošarina, što je i postignuto novim proračunom.

'Znači li to da ne možete kontrolirati crno tržište?' upitao ga je Stanković, na što je ministar zdravstva odgovorio da se s tim problemom svi suočavaju te da je u proračunu povećana i stavka u proračunu za kontrolu crnog tržišta.

Prijetnje obitelji

Potkraj emisije Milinović se osvrnuo na prijetnju njegovoj obitelji koju je, zbog reforme, zaprimio prije dvadesetak dana, a koja je glasila: 'Javljam se dobrovoljno pobiti djecu ministra zdravstva.' Ministar je poruku proslijedio policiji, koja je pronašla krivca te protiv njega podigla kaznenu prijavu.

Ministar je priznao da Antu Gotovinu smatra herojem Domovinskog rata te je rekao da nije u kontaktu s Mirkom Norcem, koji mu 'nije prijatelj'. Suočen s isječkom iz emisije 'Nedjeljom u dva' otprije četiri godine - kada je također bio gost i kad je nedvosmisleno rekao da je Mirko Norac njegov prijatelj te da mu je iskreno žao zbog njegove presude - Milinović je rekao kako se obiteljski ne posjećuju, da su bili dobri u ratu i da ga je posjetio i u riječkom zatvoru.

Obećao saditi krumpire

Premda je, kako tvrdi, vrhunski ginekolog, ministar više ne operira tako često zbog straha da mu pacijent ne umre na stolu. Ipak, medijsku pažnju nedavno je privukla operacija nad 70-godišnjom bakom Anom kojoj je ministar uklonio 20 kilograma težak tumor te joj obećao da će iduće godine s njom saditi krumpire.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
© Hrvatski Telekom 2016. Sva prava pridržana.
www.tportal.hr  www.t.ht.hr