VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

Studentska primanja ne mogu se zaštiti od sudskih ovrha

09.07.2012 u 14:47

Bionic
Reading

Studentska primanja, odnosno ona primanja koja se vrše putem uplata na studentske ugovore oslobođena su poreznih davanja, tj. uplaćivanja u zdravstveno, mirovinsko i slično, međutim kada je stvar sudskih ovrha, stvar je bitno drugačija. Na pitanje čitatelja: 'Mogu li se studentska primanja zaštititi od sudskih ovrha?', i iz uprave SC-a, i iz Fine dobili smo isti odgovor – NE

Nedavna afera oko isplaćivanja dijelova plaća profesorima s DIF-a preko studentskih ugovora za koje su 'delegirali' određene studente kao 'kurire' koji su podizali studentske ugovore u ime rečenih profesora, a sve uz znanje i blagoslov dekana, gotovo je završila hapšenjem i zatvaranjem gore spomenutih. Naime, upravo isplatom novca preko Student servisa izbjegli su davanja državi i oštetili je za nekoliko milijuna kuna, ali uz obranu kako su to radili u najboljoj vjeri (?), ma što to značilo, kako je to prvi puta da su tako nešto napravili i sve ostale moguće olakotne okolnosti i svečana obećanja kako više nikada takvo nešto neće učiniti, prošli su s uvjetnim kaznama i ostali na radnim mjestima.

Studentska bi primanja i ugovori koje studenti mogu dobiti za obavljanje raznoraznih poslova trebali biti rezervirani samo za studente, ali se zna da to baš i nije tako. Među mladeži se već ustoličio i cjenik za rad preko ugovora na imena redovnih studenata. Naime, od studenta koji ima sva studentska prava, a među ostalima i podignuti ugovor o nekom honorarnom poslu, mladići ili djevojke koji nemaju spomenuta prava dobiju ugovore na njihova imena, rade pod njihovim imenima, a pri isplati, podizatelju ugovora (redovnom studentu) ide pet do 10 posto uplaćenog iznosa i to tako funkcionira već godinama.

U državi gdje vlada totalno bezakonje i u samim vršcima trolista vlasti, mnogi će reći da se mladež snalazi onako kako zna i može, i većina ih ne bi za to razapinjala jer znaju da ovi to ne rade iz razonode ili zato što su genetski predodređeni kriminalci, već zato što nemaju drugog načina sebi kupiti ljetne ili zimske cipele. I u pravu su, međutim takvo nešto se ipak ne može i ne smije poticati i ohrabrivati.

Da se vratimo na početak – sudske ovrhe na studentska primanja. Iz Fine smo dobili vrlo kratak i jednostavan odgovor: 'Studentska primanja, za razliku od nekih drugih, kao primjerice porodiljne naknade, sredstva za prijevoz djece invalida i slično, nisu zaštićena od sudskih ovrha. Dapače, za ta primanja vrijede ista pravila kao i za apsolutno bilo koja druga primanja, bila ona redovna ili honorarna i povremena'.
Isto smo pitanje postavili i u upravi zagrebačkog SC-a. 'Po postojećem ustroju i registraciji Studentski centar ima jedinstven žiro račun, te slijedom toga tehnički nije moguća zaštita pojedinačnih prihoda u eventualnom ovršnom postupku. S obzirom na činjenicu da Studentski centar izvršava svoje obveze u skladu s dinamikom svojih prihoda i rashoda, SC nema pokrenutih ovršnih postupaka niti najavu poktretanja ovršnog postupka tako da studenti ne moraju brinuti za sigurnost svojih primanja', stoji u dopisu iz ureda ravnatelja SC-a Nike Vidovića

Također, uz odgovor, prosljeđujemo i link na kojem se može provjeriti i informirati se o svim detaljima ovršnih postupaka - http://www.tszg.hr/cro/TSZG/Djelokrug-Suda/Ovrha/Vodic-kroz-ovrsni-postupak/Pokretanje-ovrsnog-postupka .

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projekta Vi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajuće aplikacije na Facebooku.