NOVI UDAR NA STANDARD

Gorivo ponovno poskupljuje

08.07.2012 u 22:14

Bionic
Reading

Očekujući nastavak trenda pada cijena naftnih derivata Vlada je podigla trošarine za 15 lipa. No na svjetskom tržištu došlo je do preokreta. Gorivo ovaj put ne pojeftinjuje, pa će s novom trošarinom ovo biti opet udar na džep građana

Prema informacijama Nove TV, za razliku od prošlog obračuna kada smo imali primjerice jeftiniji benzin za više od 30 lipa - ovaj put, unatoč drugačijim očekivanjima, litra eurosupera 95 treba poskupjeti za pet lipa. Kada se tome doda nova trošarina od 15 lipa i PDV koji se obračunava na sve - nova cijena raste na 10,27 kn.

Obračun za eurodizel je trebao biti manji za dvije lipe, ali s obzirom na povećanje trošarine dolazimo do cijene od 9 kuna i 57 lipa po litri. S 15 lipa povećanja trošarine Vladin plan je do kraja godine bio zaraditi minimalno 150 milijuna kuna. Primjerice, samo jučer u jednom smjeru na autocesti Zagreb - Split prošlo je 35 tisuća vozila. Da svako jednom natoči prosječni spremnik od 50 litara - Vladina zarada samo na povećanju trošarine je 420 tisuća kuna.