Hrvatska GRANIČNI SPOR SA SLOVENIJOM

Sabor prihvatio Rehnov prijedlog sporazuma

  • Autor: Hina
  • 8.5.2009 12:26:48
  • 8.5.2009 12:23:56

Hrvatski je sabor danas prihvatio nacrt Sporazuma o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom i time ovlastio Vladu da parafira prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da se granična pitanja rješavaju pred ad hoc arbitražnim sudom.

Za Odluku o prihvaćanju nacrta Sporazuma i zajedničke izjave obaju premijera o rješavanju spora između vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije glasovalo je 118 zastupnika, uz jedan suzdržani glas, onaj HNS-ovke Vesne Pusić.

U Sporazumu, za koji Slovenija još nije odlučila hoće li ga prihvatiti ili ne, stoji da su se obje strane (Hrvatska i Slovenija), nakon mnogih neuspjelih pokušaja da bilateralno riješe spor o razgraničenju na moru i kopnu, sporazumjele o uspostavi arbitražnog suda.

Obje strane trebale bi međusobnim dogovorom imenovati predsjednika i dva člana arbitražnog suda, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, a ako se ne uspiju dogovoriti, postavio bi ih predsjednik Međunarodnoga suda u Haagu. Svaka bi strana naknadno postavila još po jednog člana suda, a ne uspiju li to u zadanom roku, članove bi odredio predsjednik arbitražnog suda.

Arbitražni sud utvrđivao bi granicu na kopnu i moru te režim za korištenje morskih područja i kontakt Slovenije s otvorenim morem. Obje strane dužne su specificirati pojedinosti predmeta spora u roku od mjesec dana od stupanja sporazuma na snagu.

Sud bi donosio odluku o sporu primjenjujući pravila i načela međunarodnoga prava, pravednosti (equity) i dobrosusjedskih odnosa radi postizanja poštenog i pravednog rezultata.

Arbitražni sud nastojao bi donijeti odluku u roku od godinu dana nakon uspostave, i to većinom glasova svojih članova, pri čemu bi se u odluci navodili razlozi na kojima se ona temelji, a ne bi se dodavala pojedinačna ili izdvojena mišljenja. Odluka suda bila bi obvezujuća za obje strane i tvorila bi konačno rješenje spora.

Slovenija bi se sporazumom obvezala odblokirati hrvatske pristupne pregovore s EU-om ondje gdje je prepreka povezana s graničnim sporom, a obje strane suzdržale bi se od bilo kakvog postupka ili izjave koja bi mogla negativno utjecati na pristupne pregovore te od postupka ili izjave koji mogu intenzivirati spor ili ugroziti rad arbitražnog suda.

Sporazum bi stupio na snagu prvoga dana tjedna koji slijedi nakon razmjene diplomatskih nota kojima stranke izražavaju svoju suglasnost za obvezivanje po sporazumu. Sporazum bi se prijavio Tajništvu UN-a.

Sabor je prihvaćanjem tog sporazuma ujedno odradio i jedinu točku 10. sjednice i zaključio zasjedanje.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još