159 MILIJUNA KUNA SPASA

'Holding ne bi imao za plaće da mu nismo pomogli'

06.07.2012 u 16:12

Bionic
Reading

'Glasnogovornik Zagrebačkog holdinga (ZGH) Dušan Viro lagao je i trebao bi se u najmanju ruku ispričati. Grad Zagreb stalno izlazi u susret ZGH-u, pomaže mu, a onda oni kažu da gradonačelnik Bandić 'izlazi s neistinama kad mu to odgovara', kazao je Slavko Kojić, gradski šef financija

Grad je, prema njegovim riječima, na traženje ZGH prije nekoliko dana potpisao ugovor o cesiji, u koji je bila uključena i jedna banka, a na taj način je gradskoj megatvrtki omogućeno da dođe do 159 milijuna kuna potrebnih za plaćanje kamata po obveznicama i rate za autobuse ZET-a.

'Tražili su nas pomoć i dobili su je. Na ovaj način prebili smo potraživanja koja ZGH ima od nas za rujan i prosinac. Kolika je kamata koju je banka zaračunala i o kolikoj svoti sredstava se radi, treba pitati u ZGH-u. To je njihova obveza. Da nismo dali svoj potpis, situacija se mogla riješiti na dva načina: investitori bi mogli zatražiti povrat svih 2,5 milijarde kuna sredstava ili je ZGH mogao ne isplatiti plaće svojim zaposlenicima', kazao je gradski pročelnik za financije Slavko Kojić.

Prema njegovim riječima, kada je Bandić čuo što je Viro izjavio, naložio mu je da više ne pribjegava rješenjima kojima bi se pomagalo ZGH-u da ostane na životu.

'Rekao sam mu da je politika jedno, a posao drugo i da je naša dužnost da uskočimo kad možemo i koliko možemo', napominje Kojić.

Navodi također da je pomaganje ZGH konstanta Grada Zagreba te da su u prvih pet mjeseci ove godine platili 256 milijuna kuna Holdingu prije nego što je, prema rokovima, trebalo.

'Bilo je tu niz asistencija. Od ranijeg plaćanja računa pa do situacija oko novca koji je ZGH neovlašteno zadržao na svom računu, a koji je prikupio na ime Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV). Radilo se 200 milijuna kuna.

Oni su novac zadržali na računu za svoje tekuće poslovanje, a mi smo morali platiti ZOV-u. Oko 118 milijuna kuna u međuvremenu smo prebili, ali ostalo je još 81 milijun kuna potraživanja', napominje Kojić.

Upitan kako će se pomaganje ZGH odraziti na 10.800 zaposlenika koji novac primaju iz gradskog proračuna, a koji su se prije nekoliko dana odrekli određenih prava iz kolektivnog ugovora, pa će tako dobiti 1.250 kuna regresa, dok on u ZGH iznosi 2.500 kuna, Kojić kaže kako to samo može izazvati dodatnu nervozu.

'U ZGH-u nema nikakvog pomaka, a vi sami zaključite kako se ljudi mogu osjećati', zaključio je Kojić i dodao da će se Grad, unatoč politikantstvu, i dalje prema ZGH ponašati kao partner.

U pokušaju da dobijemo nekog u ZGH-u nismo uspjeli. Ipak je bio petak iza 15 sati, a tada je tamo nekoga nemoguće dobiti.