OTVORENO PISMO

Što aktivisti traže od ministra Zmajlovića i premijera

06.07.2012 u 18:05

Bionic
Reading

Udruga Eko Kvarner poslala je ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću otvoreno pismo u kojemu od njega traži da ne prihvati mišljenje povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš nove termoelektrane na ugljen u Plominu i da ne odobri taj projekt, izvijestio je danas na konferenciji za novinare predsjednik te udruge Vjeran Piršić

Piršić je ocijenio da povjerenstvo, koje je dalo pozitivno mišljenje, nije radilo u regularnim uvjetima jer je, ustvrdio je, bilo 'pod stalnim javnim, a vjerojatno i drugim oblicima pritisaka prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića, koji je više puta javno rekao da taj projekt mora ići'.

Kao drugi razlog za neprihvaćanje mišljenja povjerenstva, Piršić je naveo to što, po spoznajama Eko Kvarnera, povjerenstvu nisu bili dostupni svi važni podaci za ocjenu prihvatljivosti projekta, nego samo studija koju je, kako je ustvrdio, 'izradila blago rečeno kontroverzna tvrtka Ekonerg'.

Piršić je izvijestio da pri predlaganju zahvata nije prihvaćen Županijski prostorni plan, koji na predviđenoj lokaciji dopušta samo gradnju termoelektrane na plin. Nije poštovan ni program prostornog uređenja Hrvatske iz 1999. u kojemu je navedeno da treba računati na korištenje plina gdje je to moguće i da se do 2015. neće graditi niti ispitivati mogućnost gradnje termoenergetskih objekata na ugljen i nuklearnih goriva, istaknuo je.

U Eko Kvarneru smatraju da bi se Hrvatska, ako počne ostvarivati projekt termoelektrane na ugljen, mogla suočiti s nekoliko međunarodnih tužbi s obzirom na obveze iz međunarodnih konvencija, uredbe EU-a o strateškim procjenama utjecaja na okoliš itd.


Kao posljednji, jednako važan razlog za neprihvaćanje studije, Piršić je naveo to što, smatra, u projektu nije posve riješeno pitanje velikih količina CO2 i što se, kako je rekao, obećava da će se taj problem riješiti tehnologijom, tj. postupkom utiskivanja CO2 pod zemlju, koja je zasad nedostupna i eksperimentalna.

Također je rekao da Eko Kvarner prihvaća projekt nove termoelektrane, ali za tu je udrugu prijeporna planirana tehnologija.

'Smatramo da će ministar Zmajlović, ako pozitivno ocijeni studiju, posve izgubiti vjerodostojnost kao ministar', ističe Piršić i zaključuje da će se potvrditi točnost tvrdnje kako je na tu dužnost doveden ponajprije da 'propusti' prijeporne projekte nakon 'smišljenoga političkog odstrela ministrice Mirele Holy'.

VLADA MORA SMIJENITI RADIMIRA ČAČIĆA

Zeleni forum zahtijeva od Zorana Milanovića da smijeni Radimira Čačića zbog apsolutno neprihvatljivog pokušaja da postavi nekvalificiranog člana HNS-a na mjesto zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

'Šokirani smo da g. Čačić izjavljuje: 'Odlučio sam da će biti dva Fonda – Fond za ekologiju i Fond za energetiku'. Ova tema nikako nije u nadležnosti g. Čačića pa želimo znati što radi ostatak Vlade dok g. Čačić preuzima sve aspekte upravljanja državom?' poručili su iz Zelenog foruma.

Ističu kako je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost institucija koja ima zadaću financirati ključne projekte s ciljem zaštite i unapređenja okoliša te povećanja energetske učinkovitosti kao i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, pa je stoga pozicija direktora Fonda izuzetno odgovorna i jako je važno da direktor bude imenovan na transparentan način.

'Nakon što je bivša ministrica Holy dala ostavku, Zoran Milanović je izjavio da je Vlada visoko podignula ljestvicu i postavila određene standarde ponašanja kojih će se držati. Ovaj pokušaj 'kadroviranja' je znatno gori od onog zbog čega je Mirela Holy dala ostavku. Ona je pokušala spriječiti davanje otkaza tajnici u HŽ-u, dok se g. Čačić koristio prijetnjama i neprihvatljivim pritiscima radi postavljanja nekvalificiranog člana svoje stranke na vrlo odgovornu poziciju, na kojoj bi mogao raspolagati s proračunom od cca milijardu kuna godišnje', istaknuli su. Upozorili su premijera da će Vlada ukoliko ne smijeni Radimira Čačića, pokazati potpunu nevjerodostojnost i izgubiti svaki kredibilitet.