PARKIRANJE U ZAGREBU

'Policija nas je nakon 50 godina odlučila kazniti'

06.07.2012 u 15:21

Bionic
Reading

'Nakon pedeset godina zagrebačka policija je shvatila da se u Savskoj ulici na potezu od brojeva 34 do 56 ne smije parkirati, a zgrada MUP-a je preko puta. Ovo je kao u nekom lošem vicu', ogorčeno nam priča nekolicina stanara koje su plavci nagradili kaznama od 300 kuna

Naime, jučer i danas policija je ispisala nekoliko desetaka kazni svima onima koji su se parkirali na nogostupu sa zapadne strane Savske ulice iako stanari tvrde da se parkiraju tamo otkada su zgrade sagrađene, a riječ je od kraja pedesetih godina prošlog stoljeća.

No da ono što vrijedi za ljude ne vrijedi i za 'bogove', u to smo se uvjerili i sami, jer nerijetko i policijska službena vozila stoje parkirana na istim mjestima, a na broju 34 je Informativni centar za prevenciju MUP-a, iako nikakva posebnog parkinga za njih tamo nema.

'Deset godina na ovoj lokaciji imam trgovinu, a prije toga sam imao na broju 58. Plaćam ogroman najam i u mom ugovoru piše da mogu ostaviti vozilo, ali policija to ne priznaje.

Razgovor s policajcima bio je vrlo neugodan jer su se bahato postavili. Pa tako se policija nije ponašala ni u doba komunizma', ljutit je Hamid Hajeb, vlasnik trgovine Behruz na broju 38.

Da sve ne ostane na riječima, stanari su sročili pismo koje će biti upućeno na adrese MUP-a i Grada Zagreba. U njemu se između ostalog žale na arogantno postupanje policajaca koji su pisali kazne.

Svoje zahtjeve sročili su u tri točke, a to je omogućavanje parkiranja stanarima i onima koji imaju poslovne prostore jer su svi automobili udaljeni više od tri metra od zgrade te smatraju da ima dovoljno prostora i za pješake i bicikliste.

S obzirom da su načuli da je za akciju zaslužan novi ravnatelj policije, koji traži da se svi pridržavaju slova zakona, odlučili su ga priupitati kako to da ispred zgrade MUP-a, koja se nalazi preko puta njihove policije, odnosno SOA-e, još uvijek može parkirati svoja privatna vozila na javnoj površini koja je nekad bila zelena iako je zgrada SOA-e završena i u njoj postoji garaža.

Vodeći se analogijom - ako može policija - od nadležnih traže da se dozvoli i njima jer oni nemaju gdje parkirati.

Do zaključenja ovog teksta od policije nismo dobili odgovore na nekolicinu pitanja, a zamjenik gradskog pročelnika za promet Mijo Bezer nije bio upoznat s tom situacijom i kratko je dodao 'da Grad na toj lokaciji nema namjeru ocrtavati parkirališna mjesta'.

Šef komunalnih redara Mato Kraljević, čiji su ljudi na nekim zapuštenim vozilima ostavljali upozorenja o uklanjanju o trošku vlasnika ukoliko se u roku od tri dana ne preparkiraju, napominje da redarstvo obavlja svoj posao na svakodnevnoj bazi, ali i priznaje da postoji problem na tom potezu.

'Poznat mi je taj potez, ulica je uska i u dvorištu nema dovoljno parkirališnih mjesta za sve. Jedna od mogućnosti je i žrtvovanje zelene površine ili parkiranje između stabala, ali to je samo moje mišljenje. Na Uredu za promet je da vidi može li se tu nešto napraviti', zaključio je Kraljević.