TILURIJ

Krenite tragom rimskih legija

08.07.2012 u 09:49

Bionic
Reading

Tilurij, rimski vojni logor smješten na strateškoj uzvisini iznad današnjeg gradića Trilja, bio je, uz Burnum kraj Kistanja, najvažnije rimsko uporište u Rimskoj provinciji Dalmaciji. Gradnja ta dva uporišta, početkom prvog stoljeća, označila je definitivnu pacifikaciju Ilirika i poraz posebno ratobornih Delmata, nakon Batonovog ustanka od 6. do 9. godine naše ere

Arheološka istraživanja na lokalitetu kraj sela Gardun, koje je poznato po rimskim kamenim ulomcima ugrađenima na zidovima kuća, započela su 1997. godine. Istraživanja je vodila arheologinja Mirjana Sanader te objavila niz znanstvenih radova o nalazima i lokalitetu. I ove godine Ministarstvo kulture je odobrilo 70 tisuća kuna za nastavak istraživanja, koja sada imaju prije svega edukativni karakter za studente Odsjeka za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i dio su njihove praktične nastave.

Rezultati tih istraživanja su u konačnici možda jedina pozitivna posljedica razgranatog nepotizma i korupcije u vrijeme premijera Ive Sanadera, što je ostavilo traga i u hrvatskoj arheologiji. No, s druge strane ostaje i činjenica da su, u sjeni tih istraživanja, godinama bile zanemarene neke značajnije lokacije, primjerice Salona i Solin. Ove godine sredstva za istraživanja Salone i Solina deseterostruko nadmašuju iznos izdvojen za istraživanja Tilurija, što je na tragu najava iz Ministarstva kulture o promijeni politike financiranja. Za usporedbu, 2006. godine je za radove na Tiluriju bilo izdvojeno 450 tisuća kuna.

Za razliku od logora Burnum s velikim amfiteatrom, koji je kao dio sklopa Nacionalnog parka Krka već solidno prezentiran i uklopljen u turističku ponudu parka, Tilurij je u javnosti još uvijek relativno nepoznat. Takav će po svemu sudeći i ostati, sve do trenutka kada grad Trilj smješten na rijeci Cetini ne napravi ozbiljniji iskorak u turizam i uklopi Tilurij u dio kulturne ponude tog kraja. U posljednje vrijeme posjet utvrdi je uvršten u jednodnevni izlet nekih agencija uz atraktivni kanuing na Cetini. Triljski kraj ima potencijal za razvijanje ruralnog turizma s odličnom gastronomskom ponudom, u kombinaciji s adrenalinskim sportovima na Cetini i s kulturnim i ambijentalnim sadržajem na utvrdi Tilurij.

Kao i Burnum, Tilurij je bio rimski vojni logor u kojem je boravila postrojba sa oko pet do šest tisuća legionara. Nakon desetak godina iskapanja i istraživanja, pronađeni su i konzervirani ostaci većih građevina na području vojnog logora. Utvrda Tilurij, udaljena samo tridesetak kilometara od metropole Salone, dominirala je na strateškoj uzvisini nad dolinom rijeke Cetine i nađeni su tragovi zidina još iz ilirskih vremena. Posljednjih godina se iscrtavaju i obilježavaju pravci rimskih cesta u rimskoj provinciji Dalmaciji i to će isto biti prezentirano, kao pješačke i biciklističke staze.

Vojni logori Burnum i Tilurij su bili legijski logori kakvih je u čitavom carstvu bilo oko 60. Po organizaciji i strukturi, to su bili mali gradovi s glavnom ulicom u kojoj je redovito bio zapovjedni stan, pretorij i zapovjedništvo, principia. Veliki logori su imali i bolnicu, žitnicu, radionice i spavaonice. Arheološka istraživanja na lokalitetu vrše se na velikom prostoru veličine 12 hektara. Do sada najbolje rekonstruiran dio logora je dio zidina s kontraforima i jedna zgrada u sklopu tih bedema, a arhitektura tog rimskog uporišta je zapravo i najznačajniji element istraživanja.