ŠVEDSKI GRIPEN

MORH-u nude besplatno vojne avione na dvije godine

06.07.2012 u 12:07

Bionic
Reading

Švedska i Mađarska ponudile su Hrvatskoj na dvogodišnje korištenje šest aviona Gripen mađarskog zrakoplovstva, ali bez ikakvih uvjeta koji bi tražili od MORH da se nakon tog razdoblja i kupe švedski zrakoplovi

Gripen je klijent Madison Consaltinga u kojem radi Milanovićeva PR savjetnica

Zanimljivo je kako je posebna savjetnica predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića Zinka Bardić izvršna direktorica strateških komunikacija tvrtke Madison Consulting čiji je klijent upravo tvrtka Gripen.

Zbog činjenice da Gripen i Ikea, koja je također klijent Madisona posluju s Vladom, Sud časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću zatražio službeno očitovanje Zinke Bardić i tvrtke Madison Consulting o tom problemu te potencijalnom sukobu interesa. Iz te su tvrtke pak istaknuli kako MC 'nema ugovor ni s jednom službenom institucijom RH, niti s bilo kojom tvrtkom u većinskom vlasništvu hrvatske države'.

Ponuda je u MORH stigla ovaj tjedan, a posebna je i po tome da je nije dao Saab, proizvođač Gripena, već FXM, švedska državna tvrtka zadužena za izvoz vojnih tehnologija tj. švedska država. Šveđani su s Mađarima već prije dogovorili ovakav posao kako bi im se olakšala otplata.

Kako Novi list doznaje iz visokih neslužbenih izvora, Hrvatskoj bi u potpunosti besplatno bili ponuđeni mađarski Gripeni, a jedini fizički trošak bilo bi gorivo. Takav bi režim trajao dvije godine, a ostavljena je mogućnost da se nakon tog roka čak pregovara i o produljenju aranžmana, na što bi trebale pristati sve tri uključene strane. Jasno je da bi tu postojali i manji dodatni troškovi preobuke pilota, no FXM je u svojoj ponudi i to navodno riješio tripartitno.

Šveđani s ovom ponudom nisu željeli izlaziti u javnost, jer se završni sastanak s hrvatskim vrhom treba održati u ponedjeljak, dan prije nego bi se sve ponude trebale izložiti i pred predsjednikom države. Inače, ovo je prva ovakva ponuda Šveđana, koji su do sada isključivo avione prodavali i davali u leasing. Njihova je računica jasna – ako hrvatska prihvati ovakvu ponudu bez daljnjih obveza, za dvije godine bi ipak postojala mogućnost da se MORH, Vlada i predsjednik odluče za kupnju Gripena.

Uz ovu ponudu, FXM je MORH-u poslao još dvije verzije, u kojima postoje još i duži rokovi korištenja, ali u njima je postavljena i obveza kupnje aviona nakon proteka korištenja aviona. Ipak, doznaje se, čak su i te ponude financijski isplative, gledajući čitavu svjetsku trgovinu avionima, a navodno su se Šveđani u ovakav damping cijena odlučili zbog iznenađujuće dobrih poslovnih uspjeha u posljednjih godinu dana.

Naime, na natječaju za novi švicarski borbeni avion su pobijedili s Gripen E/F konfiguracijom, koja još nije proizvedena. Sama takva odluka aktivirala je i stavke ugovora sa švedskim zrakoplovstvom, koje se obvezalo unaprijediti svoje C/D modele na naprednije E/F ukoliko neka treća zemlja kupi te aparate. Stoga su se Šveđani odlučili na svojevrsni damping kako bi povećali broj svjetskih korisnika svog aviona.