SINDIKATI UOČI PREGOVORA

'Očekujemo dogovor s Vladom i sve najbolje'

06.07.2012 u 11:20

Bionic
Reading

U današnjoj petoj po redu rundi pregovora očekuje se konačan dogovor Vlade i sindikata javnih službi oko izmjena temeljnog kolektivnog ugovora

Uoči ulaska u Banske dvore, sindikalni šefovi koji u međuvremenu međusobno odapinju strelice došli su opet prilično dobro raspoloženi. Čak i predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, koji inače strahuje za svoj život, kazao je da 'danas očekuje dogovor i sve najbolje', a njegova bivša suradnica, koju je prije koji dan prozvao zbog manipulacija u suradnji s Vladom, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek kazala je da 'napade na sebe shvaća kao dio svojeg posla'.

Zadnji sukob u nizu, naime, dogodio se nakon što su poslije pregovora u srijedu ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i Avberšek izvijestili da je postignut načelan dogovor oko neisplate božićnice za ovu godinu te neisplati regresa i božićnice za iduću godinu i smanjenju dnevnice sa 170 na 150 kuna, dok i dalje ostaje sporan Vladin prijedlog o smanjenju koeficijenta za minuli rad sa 0,5 posto na 0,3 posto po godini staža. Umjesto toga, Vlada je kao alternativu predložila odricanje od naknade za prijevoz. Nekoliko sati kasnije predstavnici Matice hrvatskih sindikata poslali su priopćenje kojim su opovrgnuli da je postignut dogovor o neisplati božićnice, regresa i jubilarne nagrade.

Inače, Vlada bi se uskoro mogla naći u komotnoj poziciji naspram sindikata jer je s jučerašnje sjednice Saboru poslala zakonske izmjene zahvaljujući kojima se naknada za minuli rad od 0,5 posto briše iz Zakona i upućuje isključivo na kolektivni ugovor. Drugim riječima, ne budu li sindikati bili umješni pri pokušaju dogovora s Vladom, ona će sama moći odrediti koeficijent.


Ribić je danas kazao da očekuje 'sve najbolje' te da 'Vlada treba dogovor zbog agencija za rejting koje u rujnu trebaju odrediti Hrvatskoj kreditni rejting i to je glavni razlog koji Vlada ima i njezin jedini pravi argument'. 'Ako je to tako, mi ćemo se danas morati dogovoriti - mi njima dajemo to odricanje, a oni to nama moraju vratiti. Međutim, ako to nije slučaj i ostanu pri tome kad izađemo iz krize, onda jedino žele smanjiti cijenu rada', kazao je Ribić i ustvrdio da je to jedino logično, a očekuje da će to shvatiti i Vlada.

Upitana očekuje li ona da će danas biti postignut dogovor, Avberšek je odgovorila da 'sindikati moraju izići s pozitivnim odgovorom na nešto što je dobro za sindikate i radnike ako im je stalo da zadrže kolektivne ugovore i plaće'. Ističe da se sindikati mogu odreći jednokratnih materijalnih prava, smanjenje naknade za minuli rad od 0,5 posto po godini staža, kao ni drugih elemenata plaće ne dolazi u obzir.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ponovio je da smatra da Vlada ne bi smjela dirati osnovnu plaću, pogotovo s obzirom na saznanja da ima dosta malverzacija s putnim troškovima pa tu postoji prilika za uštede. 'Vladin najnoviji zakonski prijedlog, kojim bi se dodatak za radni staž određivao u kolektivnim pregovorima, nije raspravljen na Gospodarsko-socijalnom vijeću pa je u Hrvatskoj socijalni dijalog farsa', zaključio je Babić.