Hrvatska ODLUKA VLADE

Država postaje vlasnik više od 75 posto temeljnog kapitala Jadrana

Stečaj crikveničkog Jadrana mogao bi završiti do kraja godine. Naime, Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o pretvaranju potraživanja države u temeljni kapital Jadrana

Osim što država svoja potraživanja od 316,8 milijuna kuna pretvara u temeljni kapital, povećava ga za vrijednost nekretnina koje su dan prije otvaranja stečaja izdvojene iz Jadrana, a riječ je o naselju Kačjak i autokampu Selce. Država time postaje vlasnik više od 75 posto temeljnog kapitala Jadrana, a razmjerno svojim potraživanjima u vlasničku strukturu ulaze i ostali vjerovnici, uključujući i radnike, kazao je ministar financija Slavko Linić.

Podsjetio je da je udio države kad je Jadran otišao u stečaj 2010. godine tvrtki bio oko 90 posto, a stečajna upraviteljica u dvije godine uspjela je riješiti pitanje kolektivnih ugovora te da Jadran zadnju godinu posluje s pozitivnim rezultatom.

'Zbog pojedinačnih interesa u bivšoj vlasti, učinjena je greška', kazao je Linić jer su dan prije otvaranja stečaja na štetu ostalih vjerovnika izdvojeni i državi vraćeni naselje Kačjak i autokamp Selce. To su pobojne radnje, stečajna upraviteljica ocjenjuje da treba ići na pobijanje te radnje sudskim putem, što bi produžilo stečaj za godinu i pol dana.

Međutim, nagodbom se grašku ispravlja, izuzete nekretnine se vraćaju i kroz takav postupak možemo završiti stečaj do kraja godine, naglasio je Linić.

Inače, u slučaju Jadrana nisu riješeni imovinski odnosi na nekim dijelovima zemljišta gdje je aktivan zahtjev za povrat temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Ako bi došlo do presuda u tim postupcima, vlasnici bi imali pravo na dionice, a sada se zaključkom Vlade sada omogućuje da se ide na nagodbu o financijskom obeštećenju kao povoljnije rješenje za njih.

Valja još reći i da se Vlada danas dala suglasnost prijedlogu sporazuma o podmirenju potraživanja s Industrogradnja grupom, kojim bi se dug te tvrtke od 109 milijuna kuna većim dijelom zatvorio zgradom Industrogradnje u Savskoj ulici u Zagrebu, koju bi koristilo Ministarstvo socijalne politike i mladih, dok je manji dio duga prebačen na hipoteku na drugu zgradu Industrogradnje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još