Hrvatska BLAGOSLOV CESTA, TVORNICA, ŠKOLA...

Prava istina o svećenicima u Vladinom protokolu

U Milanovićevoj su Vladi odlučili štedjeti na sve moguće načine, pa su tako i srezali protokolarne aktivnosti te tako prilikom otvaranja cesta, škola ili tvornica neće biti domjenaka i svečanosti, ali ni svećenika koji će građevinu ili tvornicu blagosloviti, iako, priznaju, blagoslov se nije niti plaćao

'Nema pisanog protokola Vlade, nikad ga nije ni bilo. Svećenici se neće zvati niti će se organizirati domjenci i skupe svečanosti prilikom otvaranja infrastrukturnih i drugih građevinskih projekata jer smatramo da u ovim vremenima nije primjereno trošiti na takve stavke', rekla je za tportal glasnogovornica Vlade Ivana Grljak.

Na dodatno pitanje jesu li ikada trošili na svećenike, rekla je da nisu jer njih niti nije zvao protokol Vlade, nego protokol lokalne samouprave koja organizira svoj dio događaja. Iz neslužbenog izvora iz Grad Zagreba pak doznajemo kako na području grada blagoslov dijele lokalni svećenici te kako te usluge nikada nisu plaćali niti su ih ovi tražili.
202470,202603,201348,201083
Primjer takvog 'novog protokola' zabilježen je u Stinici prilikom otvaranja nove trajektne luke prema Rabu, kada nije bilo svećenika, a okupljenima se nije obratio premijer, pa ni gradonačelnica. Milanović je tek u prolazu porazgovarao s građanima koji su mu se obratili.

Inače, HDZ-ova Vlada njegovala je običaj da na svečanom otvaranju radova ili slično budu svi lokalni čelnici, direktori tvrtki, ministri i predsjednik Vlade koji su se uglavnom obraćali građanima s ozvučene pozornice. Pravilo je bilo da na kraju svečanosti, lokalni svećenik blagoslovi okupljene i radove ili objekt koji se otvara.

Iz neslužbenih crkvenih izvora također doznajemo kako ne postoji nikakvo pravilo vezano za prisutnost svećenika. Odluka je isključivo na organizatorima, tj. na protokolu institucije koja otvara objekt ili prometnicu. Također kažu kako Crkva blagoslov ne naplaćuje.

Saborski zastupnik don Ivan Grubišić slaže se s novitetom iz protokola Vlade Zorana Milanovića da se prilikom svečanih otvorenja novih objekata izbaci svećenički blagoslov.

'Osobno vjerujem da je sve što postoji stvorio Bog, a ono što je Bog stvorio ne treba biti posebno blagoslovljeno. To je kao da idete soliti more', pojasnio je svoj stav za Novi list umirovljeni svećenik, koji aktualnu Milanovićevu garnituru vidi kao Vladu velikih želja i velikih improvizacija.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još