KNJIGA ŽALOSTI U SABORU

Preminuo bivši zastupnik Hrvoje Šošić

05.07.2012 u 16:15

Bionic
Reading

Bivši zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora dr. Hrvoje Šošić preminuo je u srijedu navečer u 84. godini života. Kao i za svakog preminulog zastupnika, i za Šošića je u Saboru otvorena knjiga žalosti

Hrvoje Šošić rođen je 16. lipnja 1928. u Osijeku, a javnost ga najviše pamti kao zastupnika u Županijskom domu Sabora, ali i kao bliskog suradnika Franje Tuđmana.

Upravo ga je prvi predsjednik 1993. imenovao zastupnikom, a u Saboru je zastupničku dužnost obavljao do 1997. Osim toga, Šošić je bio član Gospodarskog savjeta Vlade RH (1991), ali i član Komisije za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo (1993).

Bio je i predsjednik Hrvatske stranke koja je bila dio neformalne koalicije triju političkih stranaka: Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske stranke i Hrvatske stranke prava. Koaliciju je u proljeće 1990. inicirao Tuđman, i to kao odgovor na Koaliciju narodnog sporazuma.

Šošić je, zbog zahtjeva za članstvo Hrvatske u UN-u nakon 1971. godine, bio osuđen na dvije godine robije u Staroj Gradiški.

Jedan od njegovih kolega političkih zatvorenika Vladimir Šeks bio je jedan od prvih koji su se upisali u Knjigu žalosti koja je povodom Šošićeve smrti otvorena u Saboru.

'Kao tvoj suputnik i supatnik, klanjam ti se za sve dobro što si učinio za hrvatski narod', napisao je Šeks.

Izraze sućuti u ime Sabora uputio je i potpredsjednik Sabora Josip Leko

'Svoj je život, stvaralačku snagu i znanje posvetio Hrvatskoj za koju je bio spreman podnijeti svaku žrtvu. Pamtit ćemo ga kao velikog i vjernog domoljuba koji je svojim angažmanom na političkom i ekonomskom planu znatno pridonio ostvarenju sna o neovisnoj Hrvatskoj', stoji pismu upućenom Šošićevoj obitelji.