VLADA ODREDILA PRAVILA

Započeo proces privatizacije Uljanika

05.07.2012 u 16:25

Bionic
Reading

Vlada je odredila pravila za radničko dioničarstvo u Uljaniku. Naime, na današnjoj sjednici utvrđeni su način, cijena i uvjeti prodaje dionica toga pulskog brodogradilišta sadašnjim i bivšim radnicima Uljanika i tvrtki u kojima Uljanik ima više od 50 posto vlasništva, čime počinje proces njegove privatizacije

Prema Odluci o načinu prodaje, cijeni i uvjetima prodaje dionica Uljanika radnicima te tvrtke, oni će dionice Uljanika moći kupiti po početnoj cijeni od 51,23 kune po dionici, a ta se cijena smanjuje za jedan posto za svaku navršenu godinu staža u pulskom škveru plus daljnji popust od 20 posto.

Vlada je zadužila upravu Uljanika da u roku 15 dana objavi poziv za upis dionica, a radnici koji se odluče na kupnju morat će dionice platiti jednokratno i zadržati ih u svojem vlasništvu najmanje pet godina. Da bi prodaja bila uspješna, trebaju kupiti najmanje 39,04 posto dionica Uljanika, a bude li interes veći, Vlada je osigurala i dodatnih 45,2 posto dionica.

Bruxelles: U redu, nastavite dalje s akcijom '3. maj'

Iznimno složen koncept spašavanja riječkog brodogradilišta 3. maj koji uključuje i prethodnu privatizaciju pulskog Uljanika Vlada je u Bruxellesu predstavila Europskoj komisiji te je dobila dopuštenje da nastavi provoditi proces.

'Ovo je prva stepenica u procesu privatizacije sjevernojadranskih brodogradilišta. Trebat će još niz dokumenata i prema Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i prema Bruxellesu, ali proces je pokrenut', kazao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Iz izvora bliskih Vladi doznaje se, naime, da je Europska komisija kazala da Vlada može nastaviti s ovakvim konceptom privatizacije Uljanika, premda su i EK i RH svjesni rizika u njegovoj realizaciji.

Prodaja dionica radnicima predstavlja prvu fazu privatizacije Uljanika, koji ima oko 2.700 zaposlenih, a potom bi trebala biti na redu dokapitalizacija. Današnjom odlukom Vlada je dala u zadatak državnim predstavnicima i upravi da na skupštini i u nadzornom odboru podrže sve odluke koje imaju za cilj provedbu programa organiziranog radničkog dioničarstva i procesa dokapitalizacije, a Uljanik je dobio i državno jamstvo za kredit od 31,6 milijuna dolara za dvije novogradnje koje gradi za liberijskog naručitelja.

Vlada: Kreće privatizacija Uljanika