UZNEMIRENI RIBOLOVCI

Misteriozan pomor 200 kg ribe i rakova u Mirni

05.07.2012 u 14:55

Bionic
Reading

U rijeci Mirni, nedaleko od Buzeta, iz zasad još nepoznatih razloga došlo je do pomora ribe. Po slobodnoj procjeni članova Sportskog ribolovnog društva Mrena iz Buzeta, oko 200 kilograma riba i rakova pluta duž sedamstotinjak metara nizvodno niz Mirnu

Kako ne bi došlo do kakve zaraze uslijed raspadanja uginule ribe, buzetski ribolovci u suradnji s veterinarskom stanicom iz Rijeke organiziraju skupljanje uginule ribe, čije lešine će se zbrinuti u Rijeci.

'Po obliku i stanju ribe, procjenjujemo da se to dogodilo tijekom jučerašnjeg jutra ili prethodne noći, no uzrok ne znamo. Obavijestili smo Centar 112 i sve nadležne službe. Jučer je tu bila krim-policija, predstavnik Hrvatskih voda Aleksandar Kružić, a veterinarska stanica iz Buzeta uzela je uzorke ribe za analizu. Očekujemo njihovo očitovanje, jer ako nam samo daju mišljenje, možemo samo nagađati je li uzrok to ili ono', kaže Mačković tajnik buzetskog ribolovnog društva Mrena.

No, ono što je u ovom slučaju pomora ribe posebno zagonetno jest da su ugibali samo veliki primjerci, dok su manji komadi očito preživjeli. Također, što god se to dogodilo, podlegli su samo rakovi i mrena koja, prema riječima Mačkovića, nije najosjetljivija po pitanju toksina ili nedostatka kisika.

Ništa slično ovome nismo doživjeli. Premda je i ranijih godina na Mirni dolazilo do pomora ribe, većinom se događao zbog ljudskog faktora i manjih razmjera, no ovo sada nas više brine, kažu buzetski ribolovci.

Prošle godine u jesen bio je slučaj trovanja ribe, a 'krivac' je bio školski sustav grijanja iz kojeg je došlo do izlijevanja nafte. No, potencijalnih zagađivača je sve manje. Klaonice više nema, Buzetska pivovara je modernizirala svoje pročišćivače, a nažalost, Cimos radi manje, pa je i mogućnost zagađenja manja.

Kako kažu buzetski ribari, to područje rijeke Mirne je poznato po tome da nema hlada, što je problem zbog manjeg stvaranja kisika u rijeci, a situaciju dodatno otežava i nizak vodostaj zbog dugotrajne suše. No, ako je nedostatak kisika mogući razlog pomora, ipak ni samim ribarima nije jasno zašto je, od svih vrsta riba, podlegla samo mrena.